New York: policisti, gasilci, reševalci in zvezni agentje izvedli vajo odgovora na teroristični napad

0

Newyorški policisti, gasilci, reševalci in zvezni agentje so v nedeljo na zapuščeni postaji podzemne železnice Bowery ter na ulicah mondenega predela Soho na Manhattnu izvedli tri ure trajajočo vajo odgovora na teroristični napad. Po vaji so ugotovili, da so dobro pripravljeni.

Po ulicah Soha, ki je poln galerij, dragih trgovin in premožnih slavnih stanovalcev, so se podila reševalna in policijska vozila. Gasilci so s postaje podzemne železnice nosili ljudi, polite z lažno krvjo – žrtve oboroženih napadalcev. Tudi pokalo je, saj so policisti in “napadalci” streljali, a s slepimi naboji. Po nedavnih terorističnih napadih v Parizu so že dolgo prej načrtovano vajo dopolnili z napadalcem, ki je imel na sebi pas z razstrelivom.

Policisti so med vajo rešili okoli 30 talcev s postaje podzemne železnice in obvladali napadalce, tudi s pomočjo sodobne tehnologije, kot so posebne kamere in aparati za detekcijo zvoka, s katerimi v temi ugotovijo, od kod prihajajo streli.

Newyorški policijski komisar William Bratton je po vaji zagotovil, da jih ne bo nič presenetilo. “Vaja je bila impresiven prikaz zmogljivosti našega mesta, da odgovori na teroristične napade,” pa je povedal župan Bill de Blasio.

Policisti bodo imeli sicer že v četrtek priložnost, da v praksi pokažejo, kaj so se naučili, saj bodo varovali veliko parado veleblagovnice Macy’s ob nacionalnem prazniku zahvalni dan.

Parado od 34. ulice pa tja do Times Squarea si ogleda milijon in več ljudi, za varnost pa bo skrbelo več tisoč policistov, med njimi 1300 posebej izurjenih za ukrepanje proti teroristom. (sta)

new york (fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen