Na Trgu republike bo en mesec stal pet metrov visok Moonolith

0

Na Trgu republike bo med 3. decembrom in 3. januarjem postavljena interaktivna instalacija, imenovana Moonolith. Avtor je Martin Bricelj Baraga, pri projektu mu je pomagalo več sodelavcev. T.i. monument luni in zvezdam bo na svoji površini odslikaval Luno in konstelacije zvezd, odzival pa se bo tudi na mimoidoče.

Večplasten site-specific projekt korespondira z družbeno realnostjo oziroma z mimoidočimi, s predstavljanjem naravnih elementov z naravo in vesoljem, obenem pa je vpet tudi v naravovarstvene projekte, ki odpirajo širša okoljska vprašanja. Ime projekta nakazuje na njegovo povezanost s tradicijo oziroma kiparskimi monoliti kot tudi s futuristično utopijo, je na novinarski konferenci povedal Luka Zagoričnik iz MoTE, Muzeja tranzitornih umetnosti, ki je producent projekta.

Moonolith predstavlja nadgradnjo prejšnjih sedmih projektov Briclja Barage, ki jih je zasnoval v sodelovanju s programerji in zvočnimi oblikovalci. Prejšnje različice instalacije, ki so nosile ime DarkStar, so gostovale že po vsej Evropi, od Londona, Haaga, Lizbone, Eindhovna, Bilbaa do Aten. Predstavljene pa so bile tudi v Sloveniji, v okviru Sonica festivala in Svetlobne gverile.

Pri zadnji različici, okroglasti skulpturi, široki štiri metre in visoki 5,5 metrov, je umetnika zanimalo odzivanje skulpture na ljudi. Instalacija se bo vsak dan med 17. in 21. uro odzivala na obiskovalce z zvoki in svetlobo. To bo prva instalacija, ki bo postavljena zunaj, pod milim nebom, je dejal umetnik in poudaril, da to pomeni, da ob slabem vremenu – dežju ali snegu zaradi senzorjev ne bo delovala.

Ob instalaciji, ki se bo najverjetneje pozneje selila na Ljubljanski grad, bo postavljen tudi t. i. Moonolith lab, mobilna enota, ki bo ponujala prostor za delavnice in predavanja na teme svetlobe, vesolja in tehnologije. Otroci bodo lahko med drugim izdelali kalejdoskop, oblikovali “vesoljske” razglednice in svetlobne štampiljke. Med gostujočimi predavatelji bosta tudi oblikovalec zvoka in akustik Janez Križaj ter arhitektka Nika Grabar.

Otvoritvena slovesnost s koncertom francoskega umetnika Erica Raynauda bo v četrtek, 3. decembra, ob 20. uri. (sta)

moonolith

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen