Ameriški kongres potrdil zakon o začasni prepovedi sprejemanja beguncev iz Sirije in Iraka

1

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v četrtek potrdil predlog zakona o začasni prepovedi sprejemanja beguncev iz Sirije in Iraka. Republikanski predsedniški kandidati begunce primerjajo s steklimi psi in zahtevajo nadzor nad mošejami, predsednik Barack Obama pa iz tujine poziva k zvestobi ameriškim vrednotam.

Medtem ko begunski val preplavlja Evropo, se je Obamova administracija odločila, da pomaga zaveznikom s sprejemom večjega števila beguncev iz Sirije. ZDA so doslej od leta 2011 sprejele le 2034 beguncev iz Sirije, od tega polovico otrok, ameriški predsednik pa je pred terorističnimi napadi v Parizu napovedal, da jih bodo prihodnje leto sprejeli do 10.000.

To je sporočil po valu kritik republikancev, da ne stori dovolj za ogrožene prebivalce Sirije in evropske zaveznike. Po petkovih terorističnih napadih v Parizu so republikanci spremenili stališče in nasprotujejo vsem muslimanskim beguncem, še posebej tistim iz Sirije. Obamov načrt sprejetja 10.000 Sircev so označili kot katastrofo za nacionalno varnost.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je ZDA sicer priporočil, naj sprejmejo 23.092 beguncev iz Sirije. Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost in druge agencije so jih od leta 2011 zaslišale in pregledale 7014, vozovnico v ZDA pa jih je dobilo le nekaj več kot 2000. Proces preverjanja pred potjo v ZDA traja najmanj dve leti.

Med redkimi, ki so jih ZDA sprejele, je nekdanji lastnik sirske veleblagovnice in kovinar Husam Alrustom. Najprej so mu sile predsednika Bašarja al Asada v Homsu zbombardirale hišo, nato se je z družino preselil v drugo, ki so jo prav tako uničile Asadove bombe, nato pa tudi tretjo. Leta 2013 je nato z družino plačal tihotapcem, da so jih pripeljali do meje z Jordanijo.

Tam se je ilegalno zaposlil, da bi družini omogoči boljše življenje. Odkrila ga je policija, mu prepovedala delo, nakar se je prijavil pri UNHCR za pot v ZDA. Skupaj z družino so ga potem preverjali do junija letos, ko so jih pripeljali v Jersey City in predali dobrodelni organizaciji Church World Services, ki jo je po drugi svetovni vojni ustanovilo 17 verskih skupnosti. Ta mu je v sodelovanju z vlado našla stanovanje in pomagala najti dve službi, s katerima preživlja družino.

Doslej se še noben begunec iz Sirije v ZDA ni podal na teroristična pota, vendar so dogodki v Parizu povzročili nekaj, čemur Obama pravi histerija. Vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump želi mošeje zastražiti z vojsko in policijo, policiji dati pooblastila za preiskave muslimanov brez naloga ali razloga, v četrtek pa je predlagal, da bi morali muslimani v javnosti nositi posebne identifikacije. Nekaj podobnega kot Judje v nacistični Nemčiji, ko so jim na obleke našili rumene Davidove zvezde.

Ben Carson, ki je na drugem mestu v anketah za Trumpom, je v četrtek sirske begunce primerjal s steklimi psi. “Potrebujemo mehanizme za odkrivanje steklih psov. Če se po ulici sprehaja stekel pes, o njem verjetno ne boš mislil nič dobrega,” je dejal Carson v Alabami in ponovno pozval k blokadi sprejemanja beguncev iz Sirije.

Predstavniški dom ga je uslišal in z 289 glasovi za in 137 proti potrdil predlog zakona o zaustavitvi sprejemanja beguncev iz Sirije in Iraka, dokler minister za domovinsko varnost, nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti in direktor FBI vsak posebej osebno ne potrdijo, da begunec ni nevaren.

Obama, ki je z obiska Filipinov sporočil, da je republikance strah vdov in sirot, je napovedal veto, ki morda ne bo potreben. Vodja demokratov v senatu Harry Reid je namreč namignil na blokado podobnega predloga z besedami, da težava niso begunci, ampak teroristi.

“V dneh po napadih v Parizu nekateri pravijo, da je za zaščito Američanov pred napadi skupine Islamska država nujno obrniti hrbet tistim, ki so najbolj izpostavljeni grožnji IS, to je beguncem. Vlada zavrača takšna stališča, saj Amerika lahko obenem zaščiti lastne državljane in sprejme begunce,” je sporočila Bela hiša. “Na osnovi histerije in pretiravanj ni mogoče sprejeti dobrih odločitev,” je že v sredo sporočil Obama.

Histerija sicer ni zajela le republikancev, saj je z njimi v predstavniškem domu glasovalo kar 47 demokratov. Prihodnje leto bodo volitve in bojijo se, da bodo republikanci strah pred begunci izkoristili proti njim. Zadnja anketa agencije Bloomberg namreč ugotavlja, da je sedaj 53 odstotkov Američanov proti sprejetju 10.000 beguncev iz Sirije.

Preplah lahko vpliva tudi na druge obiskovalce ZDA, saj so v obravnavi številni drugi predlogi, kot na primer ta, da se prepove vstop preko programa visa waiver vsem, ki so v zadnjih petih letih obiskali Sirijo ali Irak. Demokrati so tudi predlagali, da bi ljudem s terorističnih seznamov v ZDA prepovedali nakup orožja. (sta)

ameriski kongres (fotografija je simbolična)

Število komentarjev: 1
  1. Demi Zen pravi

    Zdej bo stevilo rekrutov v FSA padlo iz 50 na 4.5

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen