WHO: Ebola v zahodni Afriki vse bolj uhaja izpod nadzora

0

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes zahodnoafriške države, ki jih je prizadela ebola, opozorila, da epidemija uhaja izpod nadzora in da bi s lahko razširila še v druge države ter povzročila številne žrtve in gospodarsko škodo. Epidemija je v več državah zahodne Afrike zahtevala že več kot 700 življenj.

Generalna direktorica WHO Margaret Chan je voditeljem Gvineje, Sierre Leone in Liberije na regionalnem vrhu v Conakryju, prestolnici Gvineje, dejala, da je bil odziv na epidemijo nezadosten in da napori za nadzor epidemije ne preprečujejo njene širitve.

Voditelji so se v Conakryju zbrali, da bi organizirali napotitev več sto dodatnih zdravstvenih delavcev na krizna območja v okviru 100 milijonov dolarjev vrednega akcijskega načrta za boj proti epidemiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Načrt predvideva tudi ukrepe za odkrivanje okužb in preventivo ter boljši nadzor na mejah.

“Če se bo situacija še poslabševala, bi to lahko imelo katastrofalne gospodarske in družbene posledice,” je posvarila Chanova. Po njenih besedah bi se lahko še dodatno povečalo število mrtvih, epidemija pa bi se lahko razširila še v druge države. Chanova je trenutno epidemijo označila za najhujšo, odkar so ebolo odkrili pred skoraj 40 leti.

Po podatkih WHO se je z virusom ebole od začetka leta v Gvineji, Sierri Leone, Liberiji in Nigeriji okužilo 1323 ljudi, umrlo pa jih je 729. Po navedbah Chanove je umrlo tudi 60 zdravstvenih delavcev, ki so pomagali pacientom.

Do vrha prihaja, medtem ko je letalska družba Emirates Airline kot prva globalna letalska družba danes sporočila, da bo s soboto ustavila lete v najbolj prizadeto Gvinejo ter so ZDA, Nemčija in Francija izdale opozorila pred potovanji v omenjene prizadete afriške države.

Nigerija je medtem danes izolirala dve osebi, ki sta bili v stiku z moškim, ki je prejšnji teden umrl za ebolo v Lagosu.

Virus ebola je lahko smrtonosen v 90 odstotkih primerov okužb. Povzroča hude bolečine v mišicah, vročino, glavobol in nezaustavljivo krvavenje ter odpoved ledvic in jeter. (sta)

ebola 323

Slika je delno simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen