Verjetnost, da ebola pride v Slovenijo, po navedbah strokovnjakov majhna

1

Verjetnost, da bolezen ebola pride v Slovenijo, je majhna. Slovenski državljani namreč ne potujejo pogosto v skupino afriških držav, ki so ogrožene, so danes povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Možnosti za okužbo se najlaže izognemo, če na ogrožena območja ne potujemo, je v današnji izjavi na inštitutu dejala zdravnica epidemiologinja Veronika Učakar. Kdor pa že mora nujno odpotovati na ogrožena območja, naj se izogiba stikom z obolelimi, svetuje. Ebola se namreč prenaša s tesnimi stiki in telesnimi tekočinami, je dejala.

Po njenih besedah se je treba izogibati tudi uživanju mesa, med sadjem pa izbiramo tisto, ki ga je mogoče olupiti.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je zaradi epidemije ebole na zahodu Afrike razglasila mednarodne izredne razmere na področju javnega zdravja, je izdala priporočila za posamezne skupine držav. Najbolj stroga priporočila so za štiri države zahodne Afrike, kjer so izbruhi bolezni. V drugo skupino držav sodijo tiste, ki imajo kopensko mejo s prizadetimi državami in je večje tveganje, da bi se lahko pojavili primeri bolezni. Priporočila za ostale države, med katerimi je tudi Slovenija, pa so najbolj ohlapna, je dejala Učakarjeva.

V skladu s priporočili za slednjo skupino naj države redno obveščajo splošno javnost o razmerah in morebitnih ukrepih za preprečevanje širjenja bolezni. Pripravijo naj priporočila za potnike, ki potujejo na prizadeta območja, države pa naj bodo pripravljene na zaznavo sumljivih primerov in obravnavo morebitnih bolnikov, je dejala Učakarjeva.

V skladu s priporočili naj se uredi tudi laboratorijska diagnostika, da bo take primere mogoče ustrezno obravnavati in jih laboratorijsko potrditi, je dodala.

Slovensko zunanje ministrstvo je sicer na spletu objavilo svarilo pred potovanji na zahod Afrike – zaradi izbruha ebole odsvetujejo vsa potovanja v Sierro Leone, Liberijo in Gvinejo. (sta)

ebola2

Število komentarjev: 1
  1. DEJA pravi

    SLOVENIJI JE ŽE EBOLA IN TO V LEVIČARSKIH-KUČANISTIČNIH IN KRIVOSODNIH GLAVAH, TUDI CERARJEVA STRANKA IMA EBULO, TISTI MITJA HORVAT NI PRAVNIK JE PRIMITIVC, JA, JA, CERARJEVA STRANKA JE RES STRANKA MURGELSKIH CIGANOV.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen