Pro Plusu zaradi zlorabe prevladujočega položaja skoraj 5 milijonov evrov globe

5

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je družbi Pro Plus, ki bdi nad televizijskima programoma POP TV in Kanal A ter spletnim portalom 24ur.com, v postopku zaradi zlorabe prevladujočega položaja izrekla skoraj pet milijonov evrov globe. V Pro Plusu napovedujejo, da bodo proti najnovejši odločitvi agencije uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva.

O odločitvi agencije je prvi pisal časnik Finance, tudi za STA pa so jo nato potrdili v družbi Pro Plus. Odločbo agencije so prejeli 23. julija. STA se je za odgovore obrnila tudi na AVK, a odgovora za zdaj še nismo prejeli.

Po pisanju Financ naj bi agencija kazen v višini okoli 20.000 evrov izrekla tudi prvemu možu Pro Plusa Pavlu Vrabcu, a tega v družbi v lasti ameriškega sklada CME niso potrdili.

Na Pro Plusu napovedujejo, da bodo zoper odločitev vložili zahtevo za sodno varstvo in ostala pravna sredstva, ki so jim na voljo.

Ob tem zagotavljajo, da odločitev na tekoče poslovanje agencije ne bo vplivala. “Še naprej bomo vztrajali pri naših prizadevanjih za medijsko neodvisnost, poslovni uspeh in ustvarjalno delovno okolje,” pravijo v družbi.

Pro Plus je v tem postopku že dobil denarno kazen v višini 105.000 evrov zaradi oviranja preiskave AVK. Tokrat pa je agencija družbi po navedbah Financ izrekla skoraj maksimalno možno globo, ki po zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence znaša 10 odstotkov prometa.

Pro Plus je imel, tako časnik, lani 50,6 milijona evrov prihodkov in 3,8 milijona evrov izgube, kar je sploh prva izguba v zgodovini podjetja.

Izrečena globa Pro Plusu je po navedbah Financ najvišja doslej izrečena globa zaradi kršenja konkurenčnih pravil.

AVK je že lani aprila ugotovila, da je Pro Plus zlorabil prevladujoči položaj zaradi ponujanja ugodnejših pogojev oglaševanja tistim oglaševalcem, ki imajo višji oglaševalski delež v družbi. V Pro Plusu so se na to odločitev odzvali ostro in menili, da je ta celo nezakonita, ker očitana zloraba prevladujočega položaja po njihovem mnenju ni bila podana niti dokazana.

Postopek zoper Pro Plus je agencija oz. takrat še urad za varstvo konkurence uvedla avgusta 2011 zaradi prijave konkurenčnih televizijskih hiš – TV3 in RTVS. (sta)

24ur

Št. komentarjev: 5
 1. MEFISTO pravi

  Rdeča oblast ne bo dovolila, da crknila POP TV in A Kanal, ker sta ji naredila preveč umazanih uslug.

 2. b pravi

  Po Mefistu je rdeči oblasti samo ljubši kunilingus javne RTV, kakor Popa. Pravijo, da so lezbijke enostavno boljše.

 3. MEFISTO pravi

  No, na nacionalki se zagotovo kunilingus izvaja le med ženskami, ker je znana po nesorazmerni zastopanosti lezbač in buzerantov.

 4. b pravi

  …trditev, da se kunilingus nekje izvaja le med ženskami, je lahko dvoumna iz zavajujoča. Nepoučeni bi lahko sklepal, da je kunilingus fizično mogoč tudi med samimi moškimi.

  Zanemarimo prispodobo…da je tudi moški lahko pička

 5. zds pravi

  Ce pop crkne, bomo lahko gledali dnevnik ob 19 z srpkinjo Jeleno na nacionalki.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen