Po izteku prekinitve ognja z Gaze izstreljene nove rakete, Izrael vrača udarec

1

Z območja Gaze so bile danes zjutraj, le nekaj minut po izteku 72-urne prekinitve ognja, znova izstreljene rakete na ozemlje Izraela, je sporočila izraelska vojska. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je kmalu zatem vojski naročil, naj na raketne napade odgovori “s silo”, in vojska je Gazo že obstreljevala.

“Zaradi novih raketnih napadov na Izrael so izraelske obrambne sile obstreljevale teroristične cilje na območju Gaze,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila izraelska vojska. Predstavnica vojske je sicer za AFP pojasnila, da na območje Gaze zaenkrat še ni vstopil noben njihov vojak in da položaj na terenu ostaja nespremenjen.

Kot je že zjutraj, pred približno tremi urami, sporočila vojska, so “teroristi” takoj po 7. uri po srednjeevropskem času, ko se je na območju Gaze iztekla tridnevna prekinitev ognja, na jug Izraela izstrelili več raket. Eno od njih so prestregli, še preden je zadela mesto Aškelon, druge pa so padle na nenaseljena območja in niso terjale žrtev. Raket naj bi bilo več kot deset.

Odgovornost za tri rakete grad, ki so bile po 7. uri izstreljene na Aškelon, je prevzelo oboroženo krilo palestinskega gibanja Islamski džihad, Brigade al Kuds.

Izraelska vojska je sicer palestinskim “teroristom” že ponoči očitala, da so na jug Izraela tri ure pred iztekom prekinitve ognja izstrelili najmanj dve raketi, kar pa so v gibanju Hamas zanikali in Izraelu očitali ustvarjanje zmešnjave.

Pred tem so vsa palestinska gibanja z območja Gaze soglasno zavrnila podaljšanje 72-urne prekinitve ognja, ker Izrael ni pristal na njihove zahteve. To je za AFP potrdil predstavnik največjega od teh gibanj, Hamasa. Iz Hamasa so sicer sporočili tudi, da se posredna pogajanja z Izraelom o ustavitvi nasilja, ki potekajo v Kairu, nadaljujejo.

Dopisnik AFP na terenu je kmalu po izteku prekinitve ognja poročal, da v strahu pred novimi napadi Izraela s svojih domov vzhodno od mesta Gaza beži na tisoče Palestincev. (sta)

gaza raketa

Število komentarjev: 1
  1. adam & eva pravi

    Palestinski cigani se ničesar ne naučijo. Provocirali bodo tako dolgo, dokler jim Izrael ne razbije njihove vroče glave.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen