Na kraj strmoglavljenja malezijskega letala prispelo 70 strokovnjakov

0

Na prizorišče na vzhodu Ukrajine, kjer je 17. julija strmoglavilo malezijsko potniško letalo z 298 ljudmi na krovu, je danes prispelo 70 strokovnjakov iz Nizozemske in Avstralije, ki bodo preiskovali incident, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je v sporočilu za javnost zapisala nizozemska vlada, bo 70 policijskih preiskovalcev na prizorišču iskalo ostanke letala in žrtev. Strokovnjaki bodo začeli preiskavo o strmoglavljenju letala, ki je bilo najverjetneje sestreljeno.

Manjša skupina preiskovalcev je na kraj strmoglavljenja prispela že v četrtek po enotedenskih mednarodnih diplomatskih prizadevanjih, po navedbah avstralskega premierja Tonyja Abbotta pa so že našli nekaj posmrtnih ostankov potnikov letala.

Preiskovalci prej niso mogli na prizorišče strmoglavljenja, ker na območju potekajo siloviti spopadi med proruskimi separatisti in ukrajinskimi silami, pa tudi zaradi omejitev, ki so jih postavili uporniki.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je avstralskemu in nizozemskemu premierju Tonyju Abbottu in Marku Rutteju po telefonu zagotovil, da bodo preiskovalci odslej lahko vsak dan obiskali prizorišče strmoglavljenja. Nizozemska policija, ki vodi misijo, sicer ocenjuje, da so razmere na terenu zelo nestabilne.

Tako so se tudi v noči na danes nadaljevali spopadi na območju. Po navedbah ukrajinske vojske je bilo ponoči v zasedi proruskih separatistov v kraju Šahtarsk 25 kilometrov od kraja strmoglavljenja letala ubitih 14 ljudi, med njimi najmanj deset ukrajinskih vojakov. (sta)

letalo ukrajina nesreca 777 prizorisce 2

Prizorišče strmoglavljenega letala na vzhodu Ukrajine

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen