Jugozahod Kitajske stresel močnejši potresni sunek

0

Pokrajino Yunnan na jugozahodu Kitajske je danes stresel močnejši potresni sunek z magnitudo 6,1. Poročil o morebitni škodi ali žrtvah za zdaj še ni. So pa v ameriškem seizmološkem centru USGS že opozorili, da je imel potres žarišče na izjemno potresno občutljivem območju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah USGS je imel potres žarišče 11 kilometrov zahodno od mesta Wenping v razmeroma plitki globini 10 kilometrov. Območje je stresel ob 16.30 po lokalnem času (10.30 po srednjeevropskem).

V USGS so opozorili, da so “ljudje in stavbe na tem območju zelo ranljivi zaradi potresnih sunkov”. Državna televizija pa je poročala, da na območje že hitijo reševalne ekipe.

Jugovzhodna Kitajska je sicer zaradi območja stikanja evrazijske in indijske tektonske plošče prizorišče pogostih potresov.

Leta 1974 je na primer v potresu z magnitudo 6,8 na tem območju umrlo preko 1500 ljudi, septembra 2012 je v dvojnem potresu na goratem območju pokrajin Yunnan in Guizhou umrlo 80 ljudi, potres z magnitudo 8,0 maja 2008 v pokrajini Sečuan, ki meji na Yunann, pa je zahteval več deset tisoč življenj in je dobesedno zravnal obsežna območja v pokrajini. (sta)

potres magnituda

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen