ZN 800.000 beguncem v Afriki zmanjšal obroke hrane

0

Združeni narodi so danes sporočili, da so okoli 800.000 beguncem v Afriki zmanjšali obroke hrane, saj države donatorke niso zagotovile zadostnih finančnih sredstev. Visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres je ob tem posvaril, da je položaj nevaren posebno za otroke, ki bi lahko utrpeli trajne fizične, duševne in socialne posledice.

Guterres in direktor Svetovnega programa za hrano (WFP) Ertharin Cousin sta zato države pozvala, naj zagotovijo 186 milijonov dolarjev (136 milijonov evrov), s katerimi bi lahko obroke ponovno povečali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Mnogi begunci v Afriki, ki so za preživetje odvisni od hrane Svetovnega programa za hrano, zaradi pomanjkljivega financiranja sedaj trpijo,” je poudaril Cousin.

WFP je zaradi pomanjkanja sredstev moral zmanjšati obroke tretjini od skupno 2,4 milijona beguncev, ki jim nudi pomoč v hrani v 22 afriških državah.

Po podatkih ZN okoli 450.000 beguncev v Srednjeafriški republiki, Čadu in Južnem Sudanu prejema za vsaj 50 odstotkov manj hrane. Razmere so najslabše za 300.000 beguncev v Čadu, ki večinoma prihajajo iz sudanske pokrajine Darfur in Srednjeafriške republike, ki so jim obroke zmanjšali za 60 odstotkov, so opozorili.

Begunci tam večinoma zaužijejo dnevno samo 850 kalorij, medtem ko je za odraslo osebo priporočen vnos vsaj 2100 kalorij, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Za od pet do 44 odstotkov pa so obroke hrane zmanjšali beguncem v Burkini Faso, Gani, Liberiji, Mavretaniji, Mozambiku in Ugandi.

Opozorili so še, da ima lahko že najmanjše zmanjšanje obrokov katastrofalne “takojšnje in praviloma nepopravljive” posledice pri že tako podhranjenih ljudeh, še posebej otrocih.

Po rezultatih raziskave ZN, na katero se sklicuje dpa, mnoga begunska taborišča v Afriki sicer že pred zmanjšanjem obrokov otrok niso zmogla nahraniti v takšni meri, da bi preprečila anemijo in okrnjeno rast. (sta)

begunci 43

Begunci v Afriki

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen