Slavni pianino iz Casablance novembra na dražbo

0

Pianino, na katerega na prošnjo Ilse (Ingrid Bergman) Sam (Dooley Wilson) v kultnem prizoru Casablance zaigra As Time Goes By, gre na dražbo. Inštrument, za katerega pričakujejo do enega milijona dolarjev (740.000 evrov), je eden od več kot 30 predmetov iz filma, ki jih bo novembra prodajala avkcijska hiša Bonhams and Turner Classic Movies.

Na dražbi, ki bo potekala 24. novembra v New Yorku, bodo poleg pianina med drugim prodali še vrata Rickovega (Humphrey Bogart) lokala, za film izdelane potne liste in dokumente, končni osnutek scenarija ter podpisane fotografije članov zasedbe, piše francoska tiskovna agencija AFP. Vsi predmeti na dražbo prihajajo iz zasebne zbirke.

“Pri Bonhams smo naravnost navdušeni, da lahko dražimo to izjemno zbirko Casablance, eno najpomembnejših zbirk filmskih memorabilij, ki so še v zasebni lasti,” je dejala predstavnica dražbene hiše Catherine Williamson.

Pianino, ki je lastnika nazadnje zamenjal leta 2012 za 602.500 dolarjev (813.500 evrov), in ostale predmete bodo pred dražbo postavili tudi na ogled – med 6. in 9. novembrom v Los Angelesu in med 20. in 24. novembrom v New Yorku.

Casablanca velja za enega največjih ameriških filmov vseh časov, leta 1943 pa je prejela tri oskarje – za najboljši film, za najboljši scenarij in za najboljšo režijo. V filmu je Bogart med drugim izdahnil kultni stavek: “Here’s lookin’ at you, kid.” (Tale je zate, punči.) (sta)

pianino casablanca

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen