Priljubljenost Rusije po svetu upada zaradi konflikta z Rusijo

3

Priljubljenost Rusije po svetu zaradi ukrajinske krize upada, manjše pa je tudi zaupanje to, kako se ruski predsednik Vladimir Putin loteva globalni vprašanj, je pokazala anketa ameriškega raziskovalnega centra Pew.

Nenaklonjenost Rusiji je zaradi krize v Ukrajini izkazalo 74 odstotkov Evropejcev, 72 odstotkov Američanov in 68 odstotkov vprašanih z Bližnjega vzhoda, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Nižjo priljubljenost Rusije so zabeležili tudi v Latinski Ameriki, Aziji in Afriki, in sicer s 45, 41 in 31 odstotki, pri čemer so v vseh omenjenih regijah negativni občutki do Rusije narasli v primerjavi z lanskim letom.

Na nacionalni ravni so največjo nenaklonjenost do Rusije izrekli Poljaki, Nemci, Italijani, Španci, Francozi, Britanci in Američani, kjer se je tako izreklo šest od desetih vprašanih.

Anketa še navaja, da je v Ukrajini nizko oceno Rusiji dalo šest ljudi od desetih vprašanih, pri čemer so bili negativni občutki bistveno močnejše na zahodnem delu Ukrajine, medtem ko so na polotoku Krim nenaklonjenosti Rusiji izrekli le štirje odstotki vprašanih.

Pri večini sodelujočih iz 25 držav so zabeležili padec zaupanja v Putina zaradi njegovega ravnanja v svetovni politiki. Ob tem ima kar 80 odstotkov Američanov malo ali nič zaupanja v ruskega predsednika, kar je kar 26 odstotkov več kot leto prej.

V zadnjih dveh letih so negativne ocene Putinu prav tako narasle na Poljskem in v Braziliji, še kažejo rezultati ankete, ki so jo izvedli preko telefona in v živo. V anketi, ki je potekala med 17. marcem in 5. junijem, je sodelovalo 48.643 anketirancev iz 44 državah, vključno z Rusijo. (sta)

vladimir-putin5

Vladimir Putin

Št. komentarjev: 3
 1. Indic pravi

  Je pa močno zrasla priljubljenost Slovenistana pri Rusih. Največ po zaslugi samooklicanega borca za južni tok in zaščitnika vseh zemeljskih in zunajzemeljskih upokojencev Karla Erjavca, pa tudi po zaslugi fdv-jevskih opranoglavih pingvinov.

 2. edi kardeljev pravi

  Je pa na Krimu na zacetku strasno zrasla Putinova priljubljenost.
  Zdaj so pa dobili poloznice, s katerime je treba placat davek na nepremicnine, ki ga v Ukrajini ni.
  In se jim je malo milo storilo.
  So mislili, da se bodo place zvecale zaradi ruskih turistov, pa gostinci zdaj prejemajo pol manj kot v Kievu.
  Rusi gredo pac v Soci.
  Ukrajinci pa v Odesso.
  In Zakarpatje.
  So it goes…..:-)

 3. Toni pravi

  “Priljubljenost _Rusije_ po svetu upada zaradi konflikta z _Rusijo_” WTF?!?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen