Poročilo o trgovini z organi precejšnje breme za Kosovo

1

Poročilo glavnega tožilca Eulexa Johna Clinta Williamsona o nezakoniti trgovini s človeškimi organi med in tik po vojni na Kosovu po mnenju švicarskega preiskovalca Dicka Martyja vključuje najhujše obtožbe na račun Osvobodilne vojske Kosova. S tem se strinjajo tudi v Srbiji, v Prištini pa so nekateri mnenja, da je poročilo za Kosovo zelo neugodno.

Glavni tožilec Eulexa je v torek v Bruslju predstavil poročilo z izsledki večletne preiskave EU o vojnih zločinih, ki naj bi jih med vojno na Kosovu v letih 1998-1999 in kmalu po njej zagrešili pripadniki nekdanje Osvobodilne vojske Kosova (OVK), in sicer večinoma nad etničnimi Srbi, pa tudi Romi in samimi kosovskimi Albanci, npr. političnimi nasprotniki.

Ob tem je povedal, da ni uspel zbrati dovolj dokazov o domnevno razširjeni nezakoniti trgovini s človeškimi organi med in tik po vojni na Kosovu. Zbrani dokazi namreč kažejo, da je bilo ubitih le kakih deset ljudi. Je pa vendarle napovedal vložitev obtožnice proti voditeljem OVK. Ti naj bi bili obtoženi umorov, mučenj, ugrabitev, spolnega nasilja, prisilnih preselitev in drugih zločinov.

V pogovoru za kosovski časnik Koha ditore je nato Williamson v sredo izjavil, da bi omenjene obtožnice vložil takoj, če bi že delovalo posebno sodišče, o katerem pa morata EU in Kosovo še doseči dogovor. To naj bi predvidoma vzpostavili v začetku prihodnjega leta. Imen tistih, ki jih namerava obtožiti, Williamson že v torek ni razkril.

Švicarski preiskovalec Marty, ki se je pred Williamsonom ukvarjal s trgovino z organi na Kosovu in odgovornost zanjo pripisal samemu vrhu OVK vključno s kosovskim premierom Hashimom Thacijem, je v odzivu na poročilo v sredo poudaril, da je zločin proti človečnosti najhujša obtožba, ki jo je mogoče izreči. In prav tako je po njegovem mnenju tožilec Eulexa označil zločine, ki jih je nad Srbi in drugimi na Kosovu zagrešila OVK.

Pri tem je v pogovoru za švicarski radio obžaloval, da se prej ni storilo več, da bi prišli do resnice, čeprav je bilo zanjo dovolj namigov. Menil je tudi, da je Williamsonovo poročilo zelo neugodno predvsem za ameriško administracijo in evropske države.

Kot je spomnil, je namreč Nato Srbijo napadel brez odobritve VS ZN. “In takrat so Američani dejali, da na kopnem ne bomo posredovali, potrebujemo zaveznika na tleh,” je dejal Marty in nadaljeval, da so se ZDA zato naslonili na (Hashima) Thacija, čeprav je ameriška policija že takrat vedela za zelo resne namige o Thaciju kot človeku, povezanem z organiziranim kriminalom, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Nekdanja haaška tožilka Carla Del Ponte, ki je na trgovino z organi opozorila v svoji knjigi, je medtem v odzivu na poročilo Eulexa izrazila obžalovanje, ker ni na voljo dovolj dokazov za vložitev obtožnice za trgovino z organi. Je pa bila vendarle zadovoljna, ker je Williamson potrdil dokaze z začetka preiskave in našel tudi nove.

Srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević je že v torek dejal, da Williamsonovo poročilo prinaša zadoščenje žrtvam in velik prispevek k mednarodnemu pravu. “Vojni zločini so bili izvršeni brez dvoma, ali je prišlo do trgovine z organi, pa bomo še videli,” je ocenil Vukčević.

Na drugi strani pa so veterani iz vrst OVK po poročanju spletnega portala gazetaexpress Williamsonovo poročilo označili za tendenciozno in smešno. “Ta poskus bo propadel, tako kot haaško sodišče, sodišče Unmik in Eulex,” so zapisali.

Vsi na Kosovu pa se s tem očitno ne strinjajo. Tako je kosovski politični analitik Ismailj Hasani menil, da je poročilo, ki navaja, da je trgovina z organi obstajala v omejenem obsegu, zelo neugodno za Kosovo. (sta)

kosovo

Slika je simbolična

Število komentarjev: 1
  1. Skeptik pravi

    Kaloh in STA, kaj če bi se najprej naučili pravilno pisati priimke in imena, recimo Hashim Thaçi in ne Thaci. Ni ga gršega kot spreminjati priimke. In ravno slovenski nacionalisti imajo toliko proti poitalijančevanju slovenskih, obenem pa mirno spreminjajo albanske. Sram vas bodi!”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen