Nizozemska soodgovorna za smrt 300 žrtev v Srebrenici

0

Nizozemsko sodišče je danes razsodilo, da je Nizozemska soodgovorna za smrt več kot 300 žrtev genocida v Srebrenici, največjega pokola na evropskih tleh po drugi svetovni vojni. Sodišče je namreč odločilo, da Nizozemski ni uspelo preprečiti poboja in zaščititi žrtev. Civilno tožbo so vložili svojci pobitih.

“Država je odgovorna za trpljenje svojcev moških, ki so jih bosanski Srbi deportirali iz baze nizozemskega bataljona v vasi Potočari 13. julija 1995,” se glasi sodba sodišča po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Srebrenico so sicer aprila 1993 Združeni narodi razglasili za varovano območje, ki so ga nadzorovale nizozemske modre čelade. V Srebrenico se je zato med vojno zateklo skoraj 30.000 Bošnjakov iz celotne BiH. A sile bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića in Radislava Krstića so kljub temu 9. julija 1995 začele ofenzivo na Srebrenico, ki so jo varovale maloštevilne nizozemske modre čelade, vanjo pa vkorakale 11. julija.

Nizozemski bataljon pripadnikov mirovnih sil Združenih narodov je bil nameščen blizu Srebrenice, ko je mesto padlo. Bošnjake, ki so se zatekli v bazo ZN, pa so predali Srbom.

Do 19. julija je bilo v Srebrenici ubitih več kot 8000 moških, približno 25.000 žensk, otrok in starejših oseb pa je bilo nasilno pregnanih na območje pod nadzorom bošnjaških sil.

Sorodniki žrtev so zato vložili civilno tožbo proti nizozemski državi. Po današnji razsodbi pa so izrazili razočaranje, ker je sodišču ugotovilo soodgovornost samo za 300 in ne vseh 8000 žrtev. “Kako je mogoče, da je Nizozemska odgovorna za smrt nekaterih ljudi, za nekatere pa ne,” je v odzivu dejala Munira Subašić iz združenja Matere Srebrenice. “Ne bomo popustili in bomo, če bo treba, šli do Strasbourga (na Evropsko sodišče za človekove pravice),” je dodala Subašićeva.

Že lani je sicer najvišje nizozemsko sodišče razsodilo, da je Nizozemska odgovorna za smrti treh bošnjaških moški v Srebrenici. Nizozemski vladi je tudi naložilo plačilo odškodnine svojcem. Nizozemsko obrambno ministrstvo je pristalo na plačilo 20.000 evrov odškodnine za vsako od treh žrtev. Ta razsodba je sicer odprla pot za druge podobne odškodninske tožbe. (sta)

srebrenica bih

Žrtve genocida v Srebrenici

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen