Mandelov dan letos prvič brez legendarnega borca proti apartheidu

0

Svet danes obeležuje Mandelov dan v spomin na pokojnega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandelo. Združeni narodi so Mandelov dan razglasili pred petimi leti, letošnji pa bo prvi po smrti legendarnega borca proti apartheidu 5. decembra lani.

Nelson Mandela bi danes dopolnil 96 let. Na Mandelov dan naj bi vsak človek posvetil simboličnih 67 minut drugim – v čast na 67 let njegovega političnega delovanja.

Prvo leto, leta 2009, sta pri Mandelovem dnevu sodelovali dve mesti, Johannesburg in New York, pet let kasneje pa z več kot 1000 prireditvami sodeluje 126 držav, je povedal direktor ustanove Mandela, Sello Hatang.

Na prvi Mandelov dan po njegovi smrti različne prireditve, predvsem konference in koncerte, med drugim organizirajo v Parizu, Arlesu, New Yorku, Dallasu, Londonu, Edinburghu in Glasgowu. Na Kitajskem predvajajo film, posvečen borcu proti apartheidu. Poklonil se mu je tudi spletni velikan Google, ki je danes za logotip na svojem brkljalniku izbral njegove portrete.

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je rojake pozval, naj ob Mandelovem dnevu poprimejo za metle in krpe. “Odločili smo se, da bodo letos spomin na Madibo počastili z veliko čistilno akcijo. Ljubezen do svoje domovine bomo izkazali s čiščenjem okolja. Tako skupaj gradimo našo lepo deželo, tako kot nas je učil Madiba,” je dejal.

Zuma je davi sam sodeloval pri čiščenju šole v Mandelovi rojstni vasi Mvezo na jugu države, na programu pa ima tudi odkritje Mandelovega kipa. Nobelov nagrajenec za mir, škof Desmond Tutu je medtem v Cape Townu vse sodržavljane pozval, naj danes storijo vsaj eno dobro delo, tudi če je to zgolj nasmeh, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Civilna družba v Južnoafriški republiki se je ob današnjem dnevu odločila opozoriti na prehransko varnost, na kar so oblasti nekoliko pozabile. Po vsej državi so se aktivisti lotili sajenja zelenjave, tudi na pločnikih in strehah.

Državljane brez pravih idej pa so južnoafriški časniki spomnili na nekaj ob Mandelovem dnevu že tradicionalnih dobrih del, kot so priskočiti na pomoč v sirotišnici, revne otroke odpeljati na stadion, darovati knjige šolam ali odeje otrokom, ki živijo na ulicah, posvojiti pingvina ali financirati sterilizacijo 67 potepuških mačk.

Mandelovi svojci so sedem mesecev po njegovi smrti izrazili kritiko na račun zdravstvene oskrbe, ki jo je bil deležen v zadnjih dneh. Hudo bolnega Mandelo so leta 2013 štirikrat odpeljali v bolnišnico, njegova hči Makaziwe Mandela_Amuah pa se je v pogovoru za ameriško televizijo CNN pritožila, da so z ukrepi, s katerim so ga ohranjali pri življenju, brez potrebe podaljševali njegovo trpljenje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nelson Mandela se je rodil 18. julija 1918. Neuklonljivi borec za človekove pravice je preživel v zaporu 27 let, njegova izpustitev na prostost pa je pomenila začetek konca apartheida v Južnoafriški republiki. Leta 1993 je prejel Nobelovo nagrado za mir, leto zatem pa je postal prvi temnopolti južnoafriški predsednik. Madiba, kot so ga imenovali Južnoafričani, je umrl 5. decembra 2013. (sta)

Nelson Mandela

Nelson Mandela

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen