Hamas razkril pogoje za sklenitev premirja z Izraelom

0

Palestinsko gibanje Hamas, ki iz Gaze proti Izraelu že več dni izstreljuje rakete, je danes sporočilo, da kljub izraelski agresiji ne bo ustavilo sovražnosti, v kolikor Izrael ne pristane na določene pogoje. Ti med drugim obsegajo odpravo izraelske blokade Gaze, odprtje mejnega prehoda z Egiptom v Rafi in izpustitev palestinskih zapornikov.

“Vsakršno premirje mora temeljiti na pogojih, ki smo jih navedli, sprejeli ne bomo ničesar manj od tega,” je za francosko tiskovno agencijo AFP v Gazi povedal predstavnik Hamasa Mušir al Masri.

Kot je dejal, pogovori o premirju zahtevajo “resnično in resno prizadevanje, ki pa ga doslej nismo videli”.

V Kairu pa je neimenovani predstavnik Hamasa dejal, da je gibanje doseglo dogovor o splošnem okviru zahtev do Izraela ter da si bo Hamas prizadeval, da si z morebitnim novim premierjem zagotovi več kot s tistim iz leta 2012.

“Graditi moramo na premirju iz leta 2012 in se pomakniti naprej. Ne želimo iti nazaj,” je dodal.

Kot je še dejal Masri, “arabske, islamske in zahodne države” sodelujejo v razpravi za zagotovitev premirja med Izraelom in Hamasom, pri čemer pa ni želel razkriti podrobnosti.

Od začetka izraelske ofenzive v Gazi prejšnji torek je bilo ubitih 172 Palestincev, od tega približno tretjina žensk in otrok. Nasilje je izbruhnilo po ugrabitvi in uboju treh izraelskih najstnikov, izraelski skrajneži pa so se maščevali z umorom palestinskega najstnika. Hamas je začel proti Izraelu izstreljevati rakete katjuša, Izrael pa je odgovoril z zračno ofenzivo. (sta)

hamas 4 palestina

Pripadniki Hamasa

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen