Franc Bogovič v Celju o protipoplavni varnosti v Sloveniji

0

Ena ključnih programskih usmeritev SLS je tudi dobro upravljanje z naravnimi viri, je na novinarski konferenci v Celju, na kateri je spregovoril o protipoplavni varnosti v Sloveniji, poudaril predsednik SLS Franc Bogovič. Po njegovi oceni je Slovenija zelo bogata z vodami, ki včasih tudi presenetijo s svojo količino in pride do poplav.

Bogovič je pojasnil, da je Slovenija v finančni perspektivi 2007-2013 uspela z dvema projektoma za zagotovitev poplavne varnosti, in sicer v porečju Savinje in Drave.

Kot dober projekt za zagotavljanje protipoplavne varnosti na območju, kjer se v porečju združita Sava in Savinja, je Bogovič izpostavil gradnjo hidroelektrarn na spodnji Savi.

Poudaril je, da so leta 2012, ko je bil kmetijski minister, določili 61 območjih, ki so opredeljena kot prioritetna za zagotavljanje protipoplavne varnosti. Ta območja vključujejo tudi velika mesta, kot so Ljubljana, Celje in Maribor.

Ocenjena vrednost sanacijskih ukrepov za zagotavljanje protipoplavne varnosti na omenjenih območjih presega 600 milijonov evrov. Za Bogoviča pa je ključno, da v Sloveniji prepoznamo protipoplavno varnost kot prioriteto in si zagotovimo najkakovostnejše vire iz Evropske investicijske banke.

Dodal je še, da se SLS zavzema za ustanovitev javnega podjetja, ki bi skrbelo za slovenske vode.

Pooblaščenec celjskega župana Marko Zidanšek je dejal, da je prva faza protipoplavnih ukrepov v porečju Savinje vredna 46 milijonov evrov, projekt pa se je začel, ko je bil Bogovič kmetijski minister.

Na celjski občini si želijo, da bi bil projekt, ki ga vodi država, dokončan v obstoječi finančni perspektivi, drugi del projekta pa se bo nadaljeval z izgradnjo suhih zadrževalnikov v Zgornji Savinjski dolini.

Bogovič se bo danes v Ljubljani udeležil okrogle mize Slovenija po 13. juliju 2014, v Ajdovščini bo izrekel podporo kandidatom na predčasnih državnozborskih volitvah iz 2. volilne enote, v Vipavi pa si bo ogledal dve kmetiji mladih prevzemnikov. (sta)

bogovic1

Franc Bogovič

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen