Začetek slovesnosti v spomin na dan D

0

Pred 70. obletnico zavezniškega izkrcanja so se v številnih mestih v Normandiji začele slovesnosti v spomin na dan D. Na različne slovesnosti so povabili 20 predsednikov in vlad. Hkrati se je v Normandijo vrnilo okoli tisoč veteranov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Britanski prestolonaslednik, princ Charlec je danes skupaj s soprogo Camillo med drugim obiskal most Pegasus pri Benouvillu, ki so ga britanski padalci zavzeli ob začetku zavezniškega izkrcanja leta 1944.

Osrednja slovesnost bo v petek v francoskem Oustrehamu. Na njej gostitelj, francoski predsednik Francois Hollande med drugim pričakuje ameriškega predsednika Baracka Obamo, ruskega predsednika Vladimirja Putina, nemško kanclerko Angelo Merkel in britanskega ministrskega predsednika Davida Camerona.

To bo prvo srečanje Putina z zahodnimi politiki po priključitvi Krima Rusiji marca letos, s tem pa bodo tudi slovesnosti v Normandiji ob zgodovinski obletnici potekale v senci ukrajinske krize.

Slovenijo bo na slovesnosti zastopala delegacija Zveze združenj borcev za vrednote NOB, ki jo bo vodil Janez Stanovnik, v njej pa bo tudi Anton Vratuša, ki bo po navedbah ZZB za vrednote NOB Slovenije z 99 leti drugi najstarejši udeleženec slovesnosti. Slovesnosti se bosta udeležila tudi generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač in slovenska veleposlanica v Franciji Veronika Stabej. Tokrat bo prvič, da bo Slovenija zastopana na obletnici izkrcanja v Normandiji.

Zavezniško izkrcanje v Normandiji, ki je pomenilo začetek konca druge svetovne vojne, se je začelo v noči na 6. junij pred 70 leti. Največje vojaško izkrcanje v zgodovini človeštva je prineslo velik prelom v drugi svetovni vojni. Številni so se začeli zavedati, da bo Nemčija, ki je bila prisiljenja v bojevanje na treh frontah hkrati, slej kot prej poražena. Nemčija je brezpogojno kapitulira slabo leto zatem, 8. maja 1945. (sta)

d dan

Invazija v Normandiji

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen