Ukrajina zaprla tri mejne prehode z Rusijo

0

Po napadih proruskih separatistov so oblasti v Kijevu danes zaprle tri mejne prehode z Rusijo. Z območja so evakuirali tudi prebivalce in družine pripadnikov obmejnih enot. Gre za mejne prehode v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, ki so bili ponoči tarče napadov. Obmejne enote so pozvale vlado k napotitvi vojaških okrepitev na mejo.

Z začasnim zaprtjem treh mejnih prehodov so seznanili tudi rusko stran, so sporočili iz ukrajinskih obmejnih enot. Zaprli so dva od devetih cestnih mejnih prehodov in enega od treh železniških v Lugansku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poudarili so, da je na mejnem območju veliko teroristov ter da so pripadniki obmejnih enot in njihove družine stalna tarča obstreljevanj. Poudarili so, da je ponekod nadzor meje zelo težak.

Vlado so pozvali, naj za obrambo na meje pošlje vojsko in enote narodne garde, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko zunanje ministrstvo je kritiziralo zaprtje mejnih prehodov. Kot so poudarili, gre za zaskrbljujoč in nezakonit ukrep, s katerim ljudem preprečujejo, da bi odšli s kriznih območij. Ruski mediji so poročali, da z mejnih prehodov bežijo ukrajinski obmejni stražarji.

Mejni prehodi so predvsem tarče napadov proruskih separatistov v regijah Lugansk in Doneck, kjer so samooklicane oblasti razglasile neodvisnost. Obmejne vojaške enote so morale evakuirati svoj regionalni sedež v Lugansku, potem ko je bil v ponedeljek tarča obsežnega napada separatistov. (sta)

ukrajina rusija meja

Ukrajinsko ruska meja

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen