Turčija: Sojenje aktivistom s trga Taksim

0

V Turčiji se je danes začelo sojenje aktivistom, ki so lani sodelovali pri organizaciji in izvedbi množičnih protivladnih protestov na carigrajskem trgu Taksim. Policija je takrat proteste nasilno zatrla, pri čemer je umrlo osem ljudi, okoli 8000 je bilo ranjenih. Vladni kritiki menijo, da pomeni sojenje nov poskus zatrtja drugače mislečih.

26 obtožencem, med katerimi so tudi zdravniki, arhitekti in inženirji, zaradi udeležbe na protestih proti premieru Recepu Tayyipu Erdoganu grozi do 29 let zapora. Obtožbe jih bremenijo ustanovitve kriminalnega združenja, kršenja javnega reda ter organiziranja nezakonitih protestov preko družbenih medijev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protesti junija lani so se začeli kot manjše okoljevarstveno gibanje proti uničenju bližnjega parka Gezi. A to se je hitro spreobrnilo v širše nacionalne proteste proti Erdoganovemu avtoritativnemu načinu vladanja.

Aktivistična skupina, ki je danes sedla na zatožno klop, se je oblikovala leta 2012, po vladni napovedi načrta sanacije parka Gezi, enega zadnjih ozelenelih mest v središču Carigrada, ter sosednjega trga Taksim, sicer najbolj priljubljenega zbirališča v mestu.

Organizacija za človekove pravice Amnesty International je pozvala k ustavitvi sojenja. “Gre za maščevalno, politično motivirano navidezno sojenje brez kančka dokaza za dejanska kazniva dejanja,” so sporočili in dodali, da želi država z njim le poslati sporočilo, da bodo oblasti neusmiljeno preganjale vsakogar, ki se ne strinja ali organizira proteste proti vladni politiki.

Po državi že potekajo številna druga sojenja, povezana s protesti.

Vlada po protestih načrtov glede gradnje na območju parka ni uresničila, je pa park postal prizorišče pogostih spopadov med policijo in protestniki. Ob prvi obletnici protestov 31. maja letos je bilo ranjenih več deset ljudi. (sta)

taksim turcija maj protest

Protesti na carigrajskem trgu Taksim

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen