Trg republike in park Teharje postala spomenika državnega pomena

2

Vlada je na današnji seji za kulturne spomenike državnega pomena, ki imajo izjemen pomen za Republiko Slovenijo, razglasila Trg republike v Ljubljani, Domačijo Knežak 103, kraj poslednjega boja Pohorskega bataljona na Osankarici ter spominski park Teharje, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Trg republike v Ljubljani velja za simbolni prostor, na katerem je med drugim potekala razglasitev samostojne Republike Slovenije. Obenem je tudi izjemen avtorski stavbni kompleks ter najobsežnejše delo arhitekta akademika Edvarda Ravnikarja. Na izjemnost je opozorila tudi ljubljanska enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS), ki je tudi predlagala omenjeno razglasitev.

Dvorišče domačije Knežak 103 je bilo na novo razdeljeno, pri čemer je bil manjši del parcele uporabljen za širitev ceste. Ta del parcele je bilo treba izločiti iz zaščite, novo parcelacijo pa vključiti v popravljen odlok, kar je že usklajeno tudi med lastnikom in urejevalcem cest. Pri pripravi so sodelovali konservatorji z novogoriške enote ZVKDS.

Kraj poslednjega boja Pohorskega bataljona na Osankarici na Pohorju je ohranjen in urejen kot javni spomenik. Na avtentični lokaciji, kjer je 8. januarja 1943 padlo 65 borcev Pohorskega bataljona, je gozd z jaso, kjer sta arhitekt Branko Kocmut in kipar Slavko Tihec leta 1959 projektirala spomenik NOB. Kamnite oznake zemljank, spominski stebrički in simbolna oltarna miza s skulpturo dveh umirajočih so kenotaf in izvirna likovna predstavitev zgodovinske lokacije. Prostor se uporablja za vsakoletne spominske slovesnosti ob obletnici zadnje bitke pohorskih partizanov.

Prostor nekdanjega taborišča Teharje, sedanji spominski park, je s simbolno arhitekturno krajinsko ureditvijo osrednji državni park in osrednji simbolni spomenik RS, ki je posvečen spominu na žrtve vseh povojnih pobojev, in tako predstavlja izjemen del zgodovinske dediščine Slovenije. Park je bil urejen po načrtih arhitekta Marka Mušiča.

Vlada je park za kulturni spomenik državnega pomena razglasila z namenom, da se zagotovi njegov nadaljnji obstoj, izboljša pietetni odnos na avtentični zgodovinski lokaciji in poudari spomenik, ki je posvečen žrtvam in je priča spoštljivega odnosa države Slovenije do žrtev vojne in povojnih pobojev, so še sporočili z vladnega urada za komuniciranje. (sta)

Teharje

Spominski park Teharje

Št. komentarjev: 2
 1. Dušan pravi

  Končno po 70.letih SRAMOTA. Bravo vsem ki so se trudilu za to ,da so TEHARJE priznani park SPOMINA .jaz bom uvrstil TEHARJE v10. Čudo sveta.

 2. Fort Lauderdale CPA firms pravi

  For example, if your home office is 100 square feet and your home is a total of 2000 square feet, then your percentage is 5%.
  But there is an exception if the caregiver is your parent.

  This method pts are crucial inside working with a defined talent management strategy.

  Feel free to visit my site – Fort Lauderdale CPA firms

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen