Srbi po treh letih odstranili barikado v Kosovski Mitrovici

0

Kosovski Srbi so po treh letih danes sami odstranili barikado v Kosovski Mitrovici, ki so jo iz kamenja in betona postavili na glavnem mostu preko reke Ibar, da bi preprečili kosovski policiji prihod v severni, večinsko srbski del mesta. Odstranitev barikade predstavlja nadaljnji korak pri integraciji kosovskih Srbov v kosovske institucije.

Odstranjevanje dva metra visoke barikade so začeli po polnoči in je trajalo do jutranjih ur. Odstranili so jo s pomočjo buldožerjev. Protestov ni bilo niti incidentov. Promet po mostu zdaj poteka nemoteno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Barikado so tako kot v številnih drugih mestih kosovski Srbi postavili leta 2011, da bi preprečili Prištini, da bi izvajala svojo oblast na večinsko srbskem severu Kosova, potem ko je Kosovo leta 2008 razglasilo neodvisnost, ki je Beograd ne priznava.

Barikada v Kosovski Mitrovici je bila ena največjih. V mestu sedaj ostaja samo še ena manjša barikada, ki pa ni nikoli imela večjega pomena.

Odnosi se normalizirajo po sklenitvi sporazuma o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino aprila 2013. Junija letos so se Srbi na Kosovu prvič udeležili tudi parlamentarnih volitev.

Kosovski premier Hashim Thaci je že pozdravil odstranitev barikade kot logično posledico uresničevanja sporazuma o normalizaciji odnosov. (sta)

barikade kosovska mitrovica

Barikade v  Kosovski Mitrovici

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen