Španci na protestih zahtevali referendum o monarhiji

1

Španijo so pet dni po napovedi kralja Juana Carlosa, da bo prestol po 39 letih prepustil prestolonasledniku Felipeju, v soboto zajeli protesti proti monarhiji. Demonstracije so potekale v okoli 40 mestih po vsej državi, udeleženci pa so zahtevali referendum o tem, ali naj Španija ostane monarhija ali naj postane republika.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so bile najbolj množične demonstracije v Madridu, kjer se je po navedbah organizatorjev zbralo 15.000 ljudi, po navedbah policije pa okoli 4000. “Španija bo jutri republika,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vzklikali demonstranti v španski prestolnici, ki so nosili rdeče-zlate-vijolične zastave v barvah druge španske republike, ki je obstajala med letoma 1931 in 1939.

Protesti so med drugim potekali tudi v Barceloni, Bilbau, Valencii in Oviedu.

Združena levica, tretja najmočnejša stranka v španskem parlamentu, je napovedala, da bo v parlamentu vložila predlog za sklic referenduma v prihodnjih treh mesecih. Predlog ima sicer po poročanju dpa malo možnosti za uspeh v parlamentu, saj najmočnejša Ljudska stranka, pa tudi opozicijski socialisti, zagovarjajo monarhijo.

Še prej mora parlament sprejeti zakon, ki bi omogočil abdikacijo Juana Carlosa, saj španska zakonodaja trenutno abdikacije ne dovoljuje.

Večina Špancev sicer podpira referendum o prihodnosti monarhije. Kot kaže javnomnenjska raziskava, objavljena v današnji izdaji španskega dnevnika El Pais, skoraj 62 odstotkov vprašanih meni, da bi morali o tem odločati na referendumu. Če bi referendum potekal danes, bi se 49 odstotkov Špancev odločilo za monarhijo, 36 odstotkov pa bi jih podprlo republiko. 15 odstotkov vprašanih je bilo neodločenih, izsledke ankete povzemajo tuje tiskovne agencije.

Španski kralj je novico o odločitvi za abdikacijo sporočil v ponedeljek, ko je pojasnil, da s predajo žezla želi omogočiti prenovo monarhije. Juan Carlos je postal kralj po smrti diktatorja Francisca Franca novembra 1975 in odigral pomembno vlogo pri prehodu Španije v demokracijo oz. obnovljeno ustavno monarhijo.

Konec njegovega vladanja pa so zaznamovali poslabšanje zdravja in škandali, vključno s korupcijsko afero, ki vključuje njegovo hčerko Cristino in njenega soproga. Vse bolj je začela upadati njegova priljubljenost in vse več Špancev je podpiralo idejo, da bi kralj prestol predal svojemu sinu Felipeju. (sta)

protesti spanija

Število komentarjev: 1
  1. No name pravi

    Če bi v Sloveniji izbiral med monarhijo in predsednikom… Monarhija. Slabše od Pahorja ne more biti!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen