Rusija ustavila dobavo plina Ukrajini, ker ji ni ta plačala dolga

0

Ukrajina je sporočila, da ji Rusija ne dobavlja več zemeljskega plina. To je danes potrdil ukrajinski minister za energijo Juri Prodan, ki je zagotovil, da bo Ukrajina kljub prekinitvi dobave še naprej zagotavljala tranzit ruskega plina naprej v Evropo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da bo Ukrajina izpolnila svoje tranzitne obveznosti do EU, je zatrdil tudi vodja ukrajinske družbe Naftogaz Andrej Koboljev na današnji seji vlade v Kijevu. Dodal je, da lahko Ukrajina brez ruskega plina zdrži do decembra, poročanje ruske tiskovne agencije Interfax povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je dobavo plina Ukrajini prekinila, ker ji do izteka roka ni plačala 1,95 milijarde ameriških dolarjev dolga za plin. Ruski energetski velikan Gazprom je takoj po izteku roka sporočil, da bo Ukrajini plin dobavljal le še po vnaprejšnjem plačilu, Moskva pa je vložila tožbo proti Kijevu na arbitražnem sodišču v Stockholmu in obvestila EU o možnih motnjah v oskrbi s plinom. Ukrajinska družba Naftogaz pa je na arbitražnem sodišču v Stockholmu vložila tožbo proti Gazpromu. (sta)

gaspipeline

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen