Rusija napoveduje odziv na krepitev Natovih sil v bližini svojih meja

0

Rusija bo vsako nadaljnjo napotitev sil zveze Nato v bližino svojih meja obravnavala kot “izraz sovražnih namer” in bo sprejela politične in vojaške ukrepe za zagotovitev lastne varnosti, so danes zatrdili v Moskvi. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je prizadevanja Nata za širitev proti ruski meji označil za kontraproduktivna.

“Umeten poskus nadaljevanja Natovega širjenja na vzhod in v katerokoli drugo smer, nadaljnjega premeščanja vojaške infrastrukture bliže mejam, vključno mejam Rusije, je kontraproduktivno in nasprotuje obvezam, ki so jih sprejele države članice Nata,” je na obisku na Finskem zatrdil Lavrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Vladimir Titov je medtem dejal, da povečanje števila vojaških sil Nata v bližini meje z Rusijo vidijo kot znak sovražnih namer.

Grožnje sledijo zaostrovanju odnosov med Rusijo in Zahodom zaradi ukrajinske krize in ponudbi ameriškega predsednika Baracka Obame za večjo vojaško podporo vzhodnoevropskim članicam Nata.

Prejšnji teden je Obama v Varšavi razkril načrte za vlaganje približno milijarde dolarjev v podporo in usposabljanje oboroženih sil držav članic Nata, ki mejijo na Rusijo. Bela hiša je tudi sporočila, da bo v luči krize v Ukrajini preučila možnost stalne namestitve ameriških enot v Evropi. (sta)

rusija zda

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen