Rdeči križ naj ne bi bankrotiral

0

Štiri od petih pravd, ki so jih Vegradovi podizvajalci vložili proti Rdečemu križu Slovenije (RKS), se je za RKS ugodno končalo, pa tudi sicer organizacija uspešno poslujejo ter je likvidna in solventna, so na RKS pojasnili za STA. S tem odgovarjajo na medijske navedbe, da naj bi zaradi tožb Vegradovih podizvajalcev bili pred bankrotom.

Televizija Slovenija je namreč poročala, da naj bi se RKS zaradi nasedle naložbe v Hotel Arija na Debelem rtiču znašel pred bankrotom, saj naj bi Vegradovi podizvajalci s tožbami zahtevali plačilo in bili pri tem tudi uspešni. Rdeči križ naj bi poleg tega imel več dni tudi blokiran bančni račun.

Na RKS so za STA pojasnili, da so za izvajalca gradnje nadomestnega objekta Arija v Mladinskem zdravilišču Debeli rtič na podlagi razpisa izbrali podjetje Vegrad, ki je s svojimi podizvajalci objekt zgradilo. Rdeči križ je Vegradu oz. s potrjenimi asignacijami podizvajalcem plačal 90 odstotkov pogodbene vrednosti v višini 7,5 milijona evrov, preostalih 10 odstotkov pa je v skladu s pogodbo zadržal za odpravo napak in pomanjkljivosti.

Vegrad ni izpolnil vseh svojih obveznosti do podizvajalcev, 13 izmed njih pa svojih terjatev ni prijavilo v stečajno maso Vegrada, temveč se je odločilo za vložitev tožb neposredno zoper RKS, ki je svoje obveznosti v skupni višini 2,3 milijona evrov, kot navajajo, že poravnal.

Na drugi stopnji je pravnomočno končanih pet pravd. Od tega so se štiri pravde, ki predstavljajo skupni znesek 300.000 evrov, za RKS končale ugodno, tako da se je skupna vrednost terjatev zmanjšala na dva milijona evrov.

En postopek se je za Rdeči križ končal neugodno, vendar so zoper razsodbo drugostopenjskega sodišča vložili revizijo na vrhovno sodišče. V še eni zadevi je drugostopenjsko sodišče razveljavilo za RKS neugodno sodbo sodišča prve stopnje in jo vrnilo v ponovno sojenje, medtem ko v vseh ostalih postopkih obravnave še potekajo, stanje sodnih postopkov povzemajo v RKS.

V tej humanitarni organizaciji sicer poudarjajo, da uspešno poslujejo in da je finančni rezultat celo boljši od načrtovanega. Na torkovem zboru članov so tako potrdili tako poslovno poročilo kot poročilo o delu, prav tako poročilo nadzornega odbora in pozitivno mnenje neodvisnega zunanjega revizorja.

“Ves čas smo likvidni in solventni,” so poudarili. Opozorili so tudi, da njihov račun ni blokiran, kot je razvidno tudi iz registra Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

“Za primer morebitnih in malo verjetnih za RKS neugodnih preostalih tožb pa ima RKS pripravljene ustrezne ukrepe, s čemer bo nemoteno zagotavljal tekočo likvidnost ter opravljanje svojega poslanstva,” so še dodali. (sta)

Rdeci_kriz_Slovenije

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen