Proruski uporniki napadli letališče v Lugansku

0

Proruski uporniki, ki se borijo proti ukrajinskim vladnim silam na vzhodu države, so napadli mednarodno letališče v Lugansku, je danes francoski tiskovni agenciji AFP povedal neimenovan ukrajinski vojaški vir. Napadi upornikov so se vrstili v soboto zvečer in davi, pri tem pa ni bilo ranjenih na strani vladnih sil, je dodal vir.

“Jasno je bilo, da so uporniki želeli uničiti poslopje, ki nadzoruje dobavo energije letališču. Gre za prvi tovrsten napad, doslej je prišlo le do kakšnih manjših spopadov,” je za AFP povedal eden od pripadnikov ukrajinskih padalskih enot, ki branijo letališče.

Proruski separatisti so maja razglasili neodvisnost regije Lugansk, približno istočasno so isto storili v sosednji regiji Doneck. Obe regiji pa sta prizorišče spopadov med ukrajinskimi silami in uporniškimi borci, v katerih je bilo od sredine aprila ubitih že več kot 200 ljudi.

Predstavniki separatističnih voditeljev v Lugansku za AFP niso mogli potrditi napada na letališče, ki zadnji mesec zaradi nestabilnosti v regiji ne obratuje. Letališče je sicer eno od redkih območij regije Lugansk, ki ni pod nadzorom separatistov, ki so osvojili večino mest v tej regiji.

Mednarodno letališče v bližnjem mestu Doneck je prejšnji mesec za kratek čas padlo v roke separatistov, dokler ga v silovitih spopadih, ki so zahtevali več deset življenj, niso ponovno zavzele ukrajinske sile. (sta)

doneck letalisce

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen