Program otroške kirurgije bo nemoteno stekel v pol leta

0

Program otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana trenutno deluje, a v okrnjeni obliki. Načrtovano pa je, da bo program v pol leta tekel nemoteno, je po današnji seji sveta UKC dejala predsednica sveta Saša Markovič Predan. Trenutno so na razpolago tri operativne ekipe iz drugih bolnišnic v Evropi, ki bodo načeloma otroke operirale v Ljubljani.

Markovič Predanova je v izjavi za medije po seji sveta tudi pojasnila, da bodo v tem času najbolj kritični primeri otrok s srčnimi napakami operirani v srčnem centru v Münchnu.

Sicer pa se po besedah strokovnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Sergeja Hojkerja trenutno dogovarjajo z otroškimi srčnimi kirurgi iz Padove, da bi prišli operirat v Ljubljano, prav tako imajo takšno ponudbo od kirurga iz Münchna.

Ob tem v otroškem srčnem programu v Ljubljani sodeluje ekipa iz Aachna, ki trenutno tudi operira otroke v Ljubljani. V tej ekipi je slovenski kirurg Janez Vodiškar, ki je nekoč delal tudi v UKC Ljubljana.

Očitno pa ne bo v programu sodeloval srbski kirurg Igor Šehič, s katerim naj bi bili zadovoljni vsi sodelujoči pri programu, a je do zapletov prišlo pri pridobivanju licence za delo v Sloveniji.

Tako v programu otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana danes potekajo prve operacije po mesecu in pol. Sicer pa so letos v UKC opravili 19 srčnih operacij pri otrocih, 23 slovenskih otrok so poslali na operacijo v Nemčijo, pet na operacijo v Izrael.

Markovič Predanova je v izjavi tudi povedala, da je svet UKC Ljubljana na današnji seji podprl vse napore k razreševanju težav pri programu otroške srčne kirurgije. Bodo pa po pol leta ugotavljali, ali so uresničili cilj, da bo program potekal nemoteno. Na seji so po njenih besedah tudi ugotovili, da so bile vse sistemske napake v programu, ki jih je pokazal notranji nadzor, odpravljene.

Težave pa rešujejo tudi z mediacijo. Velik dejavnik za težave pri programu so po njenem mnenju prav porušeni medsebojni odnosi sodelujočih v programu. Mediacija je, kot pravi, prinesla že nekatere napredke, čeprav konkretno o tem ni mogla govoriti, saj so jo obvezali molčečnosti.

Na današnji seji sveta so spregovorili še o drugih temah. Seznanili so se s poslovanjem UKC v prvem tromesečju letošnjega leta, ko je UKC zabeležil okoli štiri milijone evrov minusa. Po Hojkerjevih besedah je to višji primanjkljaj od pričakovanega, ustvarjen je pa bil predvsem na račun preseganja programa.

Razpravljali so tudi o dolgih čakalnih dobah na urologiji, kjer so bolniki na operacijo raka prostate čakali tudi po osem mesecev. Glede na vse večje odkrivanje raka na prostati in posledično večjemu pritisku teh bolnikov na UKC Ljubljana, bo treba po besedah Markovič Predanove v prihodnje ali reorganizirati znotraj UKC ali pa začeti premeščati bolnike v druge bolnišnice.

Bodo pa republiško etično komisijo naslovili pismo glede problematike dopustnosti vpogleda v kartone bolnikov predstavnikom računskega sodišča in zdravstvenega inšpektorata. O dopustnosti tega so namreč po besedah Markovič Predanove deljena pravna mnenja. (sta)

bolnisnica

Slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen