Porošenko bo separatistom na vzhodu Ukrajine kmalu ponudil prekinitev ognja

0

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes napovedal, da bo v prihodnjih dneh začel veljati mirovni načrt, katerega del bo tudi ponudba za prekinitev ognja na nemirnem vzhodu države.

“Mirovni načrt bo stopil v veljavo. Ob zagonu predsednikovega mirovnega načrta bo ponujena prekinitev ognja. Upam, da se bo to zgodilo ta teden,” je na seji sveta za nacionalno varnost in obrambo sporočil Porošenko.

Kot je nadaljeval po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass, Ukrajina ne potrebuje dolgotrajnih pogajanj. Obenem je pojasnil, da gre za mirovni načrt, ki ga je orisal že v govoru ob prisegi na predsedniški položaj 7. junija.

Porošenko je tudi zatrdil, da bo z “odločnimi dejanji” znova zagotovil varnost na ukrajinsko-ruski meji. V zvezi z mejo je še dodal, da so v zadnjem času že dosegli bistvene spremembe na bolje. Ukrajina po njegovih besedah znova nadzoruje več kot 250 kilometrov te meje, kjer je tudi že ponovno vzpostavila nadzorne točke.

Pred tem je milijarder Porošenko, ki mu zaradi lastništva ukrajinskega izdelovalca slaščic Roshen pravijo tudi čokoladni baron, v izjavi za medije danes priznal, da je finančno podpiral protivladne proteste, ki so februarja strmoglavili dotedanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, piše Itar-Tass. (sta)

Petro Porosenko

Petro Porošenko

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen