Netanjahu z Abasom o pogrešanih Izraelcih

0

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes poklical po telefonu palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in ga pozval, naj pomaga v prizadevanjih za izpustitev treh ugrabljenih izraelskih najstnikov. Abas je obsodil ugrabitev, pa tudi množične aretacije Palestincev med iskanjem ugrabljenih najstnikov.

“Pričakujem, da boste pomagali pri vrnitvi ugrabljenih mladostnikov in prijetju ugrabiteljev,” je Netanjahu povedal Abasu v prvem telefonskem pogovoru po skoraj letu dni.

Izraelske varnostne sile so v iskanju ugrabljenih najstnikov izvedle obsežno operacijo na Zahodnem bregu, v kateri so aretirale več kot 150 Palestincev, pri čemer se osredotočajo predvsem na člane gibanja Hamas. Ponoči so tako aretirali tudi predsednika palestinskega Aziza Dvejka, ki prav tako prihaja iz Hamasovih vrst.

“Hamasovi ugrabitelji so prišli z ozemlja pod nadzorom palestinskih oblasti in so se vrnili na ozemlje pod nadzorom palestinskih oblasti,” je v pogovoru z Abasom zatrdil Netanjahu.

Izraelske mladostnike so ugrabili v četrtek zvečer, le deset dni po oblikovanju nove palestinske vlade, ki sta jo po sklenitvi spravnega dogovora sestavila Abasovo gibanje Fatah in Hamas. Izrael je spravni dogovor raztrgal, Netanjahu pa je Abasa opozoril, da pajdašenje s Hamasom ne prinaša nič dobrega.

V Abasovem uradu telefonskega pogovora z Netanjahujem niso potrdili, so pa objavili sporočili, v katerem palestinski predsednik obsoja ugrabitev Izraelcev, pa tudi množične aretacije med iskanjem pogrešanih.

Odgovornosti za ugrabitev dveh 16-letnikov in 19-letnika ni prevzel še nihče, Hamas pa je izraelske obtožbe označil za neumnost. (sta)

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen