Na ogled risbe, ki opozarjajo na spolne zlorabe otrok

0

V izložbenih oknih ministrstva za notranje zadeve (MNZ) na Štefanovi v središču Ljubljane so na ogled otroške risbe, s katerimi opozarjajo na problematiko spolnih zlorab otrok in na to, da je treba ta tabu zrušiti. Kot namreč pravijo na policiji, je spolna zloraba otrok in mladostnikov v Sloveniji žal še vedno dejstvo.

Del razstavljenih risbic so ustvarili otroci Osnovne šole Miška Kranjca iz Ljubljane, risbe pa so nastale v okviru preventivnega projekta Združenja proti spolnemu zlorabljanju z naslovom Otroci, žrtve nasilja. Med razstavljenimi so tudi risbice otrok, ki so med spontanim risanjem s svojimi izdelki nakazali, da so žrtve spolnih zlorab.

Na policiji ob tem dodajajo, da Združenje proti spolnemu zlorabljanju ob svoji 20-letnici delovanja nadaljuje z vizijo detabuiziranja problema spolnih zlorab otrok, tudi s projektom risb.

Obenem se z razstavo obeležuje 25. obletnica sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah, ki bo prihodnje leto, ter opozarja na Konvencijo Sveta Evrope o zaščiti otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, h kateri je Slovenija pristopila v začetku letošnjega leta.

Statistični podatki policije kažejo, da je vsako leto zaradi spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, podanih blizu 200 kazenskih ovadb, za kaznivo dejanje zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja pa še blizu 700 kazenskih ovadb.

Opozarjajo, da spolna zloraba otroka zaznamuje za celo življenje. Večino spolnih zlorab pa stori nekdo, ki ga otrok pozna.

Podatki tudi kažejo, da se število kaznivih dejanj nasilja, tudi spolnega, nad otroki v zadnjih letih povečuje. Po eni strani je naraščajoče število sicer lahko alarmanten podatek, a te visoke številke so hkrati lahko odraz povečanih aktivnosti in prizadevanj policije, žrtvam bolj prijazne in prilagojene zakonodaje ter povečanja občutljivosti in ozaveščenosti ljudi, menijo na policiji.

Na policiji so ob tem spomnili, da že 19 let uspešno izvajajo projekt lutkovne igrice Ena ena tri, kjer z lutkami v živalskih podobah predšolske otroke od treh let dalje opozarjajo na dotike, ki niso primerni. Osnovnošolcem so namenili predstavo z naslovom Nekatere skrivnosti ne smejo ostati skrite avtorja Gorana Vojnoviča. Projekt izvajajo od leta 2011, vanj pa so vključene tudi delavnice, februarja so jo denimo imeli v Mladinskem domu Malči Beličeve v Ljubljani, konec aprila pa v Mladinskem klimatskem zdravilišču Rakitna. (sta)

zloraba otrok

Slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen