Na Gradu Snežnik bodo popestrili ponudbo

0

Na Gradu Snežnik, ki je v upravljanju Narodnega muzeja Slovenije, se obeta pestrejša ponudba za obiskovalce. Ministrstvo za kulturo je našlo najemnika za del prostorov Pristav Gradu Snežnik. Ta bo med drugim poskrbel za kulinarično ponudbo in dodatno ponudbo programa z dogodki, kot so tematske prireditve in protokolarni dogodki.

Grad Snežnik na Notranjskem se ponaša s pristnim pohištvom in drugo opremo iz druge polovice 19. stoletja v sobah. Njegova posebnost je soba v egipčanskem slogu iz začetka 20. stoletja, v spodnji veži so vzidani rimski nagrobniki, na eni od sten gradu pa je mogoče videti tudi velik bakrorezni zemljevid dežele Kranjske iz leta 1744. Prostori v predzidju so namenjeni občasnim razstavam, v pritličju pa je poročna dvorana.

Celovita prenova Gradu Snežnik je bila, kot so za STA pojasnili na ministrstvu, zaključena leta 2007, naslednje leto pa je bila zaključena še obnova dela Pristav. Obnovljeni prostori Pristav so bili na novo opremljeni oktobra lani. Z njihovo oddajo, do sedaj so bili brez uporabnika, želi ministrstvo med drugim zagotoviti ustrezno gospodarsko rabo, primerno predstavljanje in večjo javno dostopnost Gradu Snežnik. V njih bodo v prihodnje poleg lokalne kulinarične ponudbe na voljo tudi butično opremljeni apartmaji.

Gospodje Snežniški se prvič omenjajo v 13. stoletju. Grad je bil v poznejših stoletjih v lasti uglednih kranjskih plemiških družin Lamberg, Scheyer, Raumschissl, Eggenberg, Auersperg (Turjaških) in Lichtenberg. V 17. stoletju je bil pomembno upravno središče tega dela Notranjske.

Prvotna utrjena postojanka je s pozidavami dobila renesančne in baročne stavbne prvine, ohranjeni so še lepi tramovni stropi. Sedanja grajska podoba s predzidjem in stolpi je iz druge polovice 19. stoletja, potem ko ga je skupaj z obsežnimi gozdovi leta 1853 kupila in kot poletno in lovsko rezidenco temeljito obnovila nemška družina saških knezov Schönburg-Waldenburg. (sta)

grad sneznik

Grad Snežnik

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen