Morilcema Ane Politkovske dosmrtni zapor

0

Rusko sodišče je danes dvema obsojenima za umor ruske novinarke Ane Politkovske leta 2006 dosodilo dosmrtni zapor. Še trem soobsojenim pa dolgoletne zaporne kazni in prisilno delo v kazenski koloniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Peterica je bila na sodišču v Moskvi za krive organizacije in umora Politkovske spoznana 21. maja. Danes pa jim je sodišče dosodilo še višino kazni.

Na dosmrtni zapor sta bila obsojena Čečen Rustam Mahmudov, ki je izstrelil smrtonosne strele v Politkovsko, in njegov stric Lom Ali Gajtukajev.

Gajtukajev je po ugotovitvah sodišča umor Politkovske pripravil s pomočjo treh nečakov – Rustama, ki je umor izvedel, ter Ibragima in Džabraila Mahmudova. Obsojen je tudi nekdanji moskovski policist Sergej Hadžikurbanov.

Slednji je bil danes obsojen na 20 let zapora, Ibragim Mahmudov je dobil 12 let zapora, Džabril Mahmudov pa 14 let za rešetkami, še navaja AFP.

Sodišče je pri obsodbi Rustama Mahmudova in Gajtukajeva sledilo zahtevam sodišča, medtem ko je pri ostalih treh zahtevane kazni nekoliko znižalo; tožilstvo je namreč za njih zahtevalo 15, 19 in 22 let zapora.

48-letna novinarka časnika Ruska Gazeta, znana po člankih, kritičnih do ruskega predsednika Vladimirja Putina in še posebej do vojne v Čečeniji, je bila ustreljena 7. oktobra 2006 na hodniku stanovanjskega bloka v Moskvi, v katerem je živela.

Osem let po odmevnem zločinu pa ostaja še vedno brez odgovora vprašanje, kdo je umor pravzaprav naročil, in družina Politkovske je razočarana, da sojenje ni pripeljalo bližje k osebi, ki naj bi dejansko stala za umorom. (sta)

ana politkovska

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen