Maja največji padec števila brezposelnih v zadnjih štirih mesecih

0

Maja je bilo v Sloveniji registriranih 119.670 brezposelnih, kar je 3,2 odstotka manj kot aprila in 0,9 odstotka več kot maja lani, je danes objavil Zavod RS za zaposlovanje. Brezposelnost se je zmanjšala že četrti mesec, število brezposelnih pa se je najbolj znižalo prav v maju. Poleg tega število upada hitreje kot v primerljivem obdobju lani.

Na zavod se je maja na novo prijavilo 6119 brezposelnih oz. 14,5 odstotka manj kot aprila in 11,7 odstotka manj kot maja lani.

Med novoprijavljenimi je bilo 790 iskalcev prve zaposlitve, 1305 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 3075 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Od 10.085 brezposelnih oseb, ki jih je maja zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 7566 oseb, kar je 0,8 odstotka manj kot aprila in 17 odstotkov več kot maja lani.

Maja se je brezposelnost na mesečni ravni zmanjšala v vseh območnih službah zavoda. Število brezposelnih oseb je najbolj upadlo v območnih službah Ptuj (-5,8 odstotka), Kranj (-5,7 odstotka) Koper (-4,6 odstotka), Murska Sobota (-4,2 odstotka) in Velenje (-3,3 odstotka). V preostalih območnih službah se je brezposelnost zmanjšala manj kot na ravni države, na kateri je bil upad 3,2-odstoten.

Na letni ravni pa je bilo manj brezposelnih v območnih službah Ptuj (-9,1 odstotka), Velenje (-5,9 odstotka), Nova Gorica (-3,1 odstotka), Murska Sobota (-2,1 odstotka) in Maribor (-0,4 odstotka). V vseh ostalih območnih službah je brezposelnost ostala večja kot pred letom dni. Območne službe z največjim medletnim porastom brezposelnosti so Trbovlje (+7,3 odstotka), Koper (+4,7 odstotka), Ljubljana (+4,4 odstotka) in Celje (+2,5 odstotka).

Do sprememb je prišlo tudi v strukturi brezposelnih. Ker se je namreč število brezposelnih žensk, brezposelnih v starostnih skupinah od 30 do 39 let, od 40 do 49 let in starih 50 let ali več ter dolgotrajno brezposelnih oseb maja v primerjavi z aprilom znižalo manj kot celotna brezposelnost, so se deleži teh kategorij brezposelnih oseb povečali. V izobrazbeni strukturi enako velja za brezposelne s terciarno izobrazbo, medtem ko so se deleži v ostalih kategorijah zmanjšali ali ostali enaki.

V primerjavi s strukturo v lanskem maju pa letos med brezposelnimi večje deleže predstavljajo ženske, brezposelni v starosti od 15 do 29 let in od 30 do 39 let, iskalci prve zaposlitve, dolgotrajno brezposelni, brezposelni s srednjo strokovno in splošno izobrazbo ter brezposelni s terciarno izobrazbo.

V prvih petih mesecih letos se je na zavodu na novo prijavilo 43.438 brezposelnih oseb, kar je 5,6 odstotka manj kot lani v tem času.

Največ oseb, 23.144, se je prijavilo, ker so izgubile zaposlitev za določen čas, prijavilo pa se je še 6030 iskalcev prve zaposlitve in 8550 trajno presežnih delavcev oz. stečajnikov.

V primerjavi z enakim lanskim obdobjem se je na zavodu med januarjem in koncem maja prijavilo za 7,8 odstotka več iskalcev prve zaposlitve. Brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas se je medtem prijavilo za 7,3 odstotka manj, trajno presežnih delavcev in stečajnikov pa za 10,7 odstotka manj.

V tem času se je iz evidence odjavilo 47.783 brezposelnih oseb, od teh 35.874 zaradi zaposlitve, kar je 19,7 odstotka več kot v primerljivem obdobju leta 2013. (sta)

studentsko delo

Slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen