Kolinda Grabar Kitarović bo kandidirala za predsednico Hrvaške

1

Predsednik največje hrvaške opozicijske stranke HDZ Tomislav Karamarko je danes v Vukovarju potrdil, da bo kandidatka stranke na predsedniških volitvah, ki bodo predvidoma konec leta, nekdanje zunanja ministrica Kolinda Grabar Kitarović. Odločitev HDZ je bila pričakovana, saj so Grabar Kitarovićevo že uvrščali v raziskave.

Karamarko je prepričan, da bo Grabar Kitarovićeva zmagala na predsedniških volitvah, ker ima številne prednosti pred sedanjim predsednikom države Ivom Josipovićem. Kot je poudaril, je Hrvaška pripravljena na prvo žensko na čelu države. Odločitev so sprejeli na današnji seji nacionalnega sveta stranke v Vukovarju.

Predsednik HDZ je napovedal, da bo Grabar Kitarovićeva začela predsedniško kampanjo septembra, po vrhu zveze Nato. Predsedniška kandidatka HDZ je namreč od leta 2011 pomočnica generalnega sekretarja zavezništva za javno diplomacijo, letos pa se bo njen mandat končal.

Ugibanja o kandidaturi Grabar Kitarovićeve potekajo že nekaj mesecev. Večina hrvaških analitikov soglaša, da bo resna tekmica Josipoviću in da bo letošnja volilna predsedniška tekma ena najbolj negotovih.

Za razliko od Karamarka, ki je HDZ približal skrajni desnici, velja Grabar Kitarovićeva za zmerno političarko, ki jo podpirajo tudi sredinski volivci. Za konservativne člane in volivce HDZ pa Grabar Kitarovićeva ni najboljša izbira za predsednico države.

Josipovića podpira levosredinska vladna koalicija. Redne mesečne raziskave kažejo, da tudi Josipović izgublja podporo volivcev in da nima več tako prepričljive prednosti pred prvimi zasledovalci. Za razliko od vladne koalicije, ki od pomladi v anketah zaostaja za opozicijo, je Josipović še zmeraj najbolj priljubljen politik na Hrvaškem.

Raziskava agencije Meidana Fides, ki jo je v sredo objavil Jutarnji list, kaže, da bi za Josipovića glasovalo 41,5 odstotka volivcev, za Grabar Kitarovićevo 30,4 odstotka volivcev. Anketo so opravili konec maja in v začetku junija, v njej pa je sodelovalo 600 državljanov.

Grabar Kitarovićeva je bila na čelu hrvaškega zunanjega ministrstva med letoma 2005 in 2008, ko je Hrvaška začela pogajanja o vstopu v Evropsko unijo. Kariero v hrvaški diplomaciji je gradila od leta 1993.

Rodila se je na Reki leta 1968. Je poročena in mati dveh otrok. (sta)

Kolinda Grabar Kitarovic

Kolinda Grabar Kitarović

Število komentarjev: 1
  1. dzi nu nje ja pravi

    i dobiće K..U.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen