Kerry nenapovedano v Bagdadu

0

Ameriški zunanji minister John Kerry je danes prispel v Bagdad, kjer se namerava z iraškimi voditelji pogovoriti o možnostih za ameriško pomoč v boju proti sunitskim skrajnežem. V Irak je iz Jordanije v luči varnostnih skrbi prispel nenapovedano.

Kot so sporočili s State Departmenta, se bo Kerry srečal z iraškim premierom Nurijem al Malikijem ter “iraškimi voditelji s celotnega političnega spektra”. Razpravljali bodo o prizadevanjih ZDA za pomoč Iraku, ki se sooča z grožnjo Islamske države Iraka in Levanta (Isil), Kerry pa namerava voditelje tudi pozvati, naj čim hitreje oblikujejo vlado.

Ameriški predsednik Barack Obama je sicer minuli teden naznanil, da iraškim silam v pomoč pri boju proti sunitskih skrajnežem pod vodstvom Isila pošilja 300 vojaških svetovalcev, medtem ko se o morebitnih zračnih napadih še ni odločil.

Kerry je v Irak prispel dan potem, ko je na obisku v Egiptu nakazal, da podpora Washingtona Malikiju kopni, čeprav je obenem vztrajal, da ZDA ne izbirajo iraških voditeljev.

Sunitski skrajneži v Iraku medtem nadaljujejo svoj osvajalski pohod in so v zadnjih dneh okrepili nadzor nad mesti na severozahodu države. V nedeljo jim je uspelo zavzeti nova mejna prehoda s Sirijo in Jordanijo na zahodu države. Po zavzetju prehoda Al Kaim s Sirijo v soboto, so zavzeli še dva ključna prehoda v provinci Anbar, poroča britanski BBC. (sta)

kerry32

John Kerry

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen