Irak za nemire obtožuje sunitsko Savdsko Arabijo

0

Savdska Arabija bi morala prevzeti odgovornost zaradi financiranja vojaških operacij in za zločine, ki so jih zagrešile uporniške skupine v Iraku, je danes sporočila iraška vlada. Opozorila je, da iraški suniti pri zavzemanju iraških mest uporabljajo orožje, ki ga je financirala Savdska Arabija.

Savdska Arabija po “stopa na stran terorizma”, je zapisano v izjavi urada iraškega premierja Nurija al Malikija. V izjavi so takšno delovanje Savdske Arabije ostro obsodili.

“Menimo, da je Savdska Arabija odgovorna za to, kar te skupine prejemajo, tako v smislu finančne kot tudi moralne podpore,” je poročanju francoske tiskovne agencije AFP piše v sporočilu iraške vlade.

V njem še poudarjajo, da bi “savdska vlada morala prevzeti odgovornost za nevarne zločine teh terorističnih skupin”.

Borci skrajne sunitske Islamske države Iraka in Levanta (Isil) naj bi namreč uporabljali orožje, ki ga je financirala Savdska Arabija.

Iraška vlada je svojo izjavo posredovala le nekaj dni po tistem, ko sta Savdska Arabija in Katar za nemire v Iraku okrivila politiko iraške vlade, ki je po njuni oceni usmerjena proti sunitski manjšini.

V Savdski Arabiji pravijo, da do nemirov ne bi prišlo, če ne bi bilo verske in izključevalne politike iraške vlade, menijo pa tudi, da trenutna politika v Iraku ogroža njegovo stabilnost in suverenost.

Al Maliki je sicer že marca obtožil Savdsko Arabijo in Katar, da podpirata terorizem v Iraku. (sta)

irak savdija meja

Savdsko iraška meja

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen