Hitrost preventivnega posredovanja pri revmatoloških problemih je bistvena

0

Društvo revmatikov Slovenije je danes predstavilo rezultate raziskave med obolelimi s spondiloartritisi in kampanjo ozaveščanja, s katero želijo dvigniti zavedanje o teh boleznih tudi med zdravniki družinske medicine. Hitra napotitev k revmatologu je ključna za optimalno obravnavo bolnika, so navedli.

Spondiloartritisi so skupina vnetnih revmatičnih bolezni. Med ključnimi izzivi pri obravnavi teh bolezni sta skrajševanje časa od prvih simptomov do diagnoze in ustreznega zdravljenja ter hitra napotitev k revmatologu. S spondiloartitisi, ki prizadenejo hrbtenico in druge sklepe, v Sloveniji živi okoli 38.000 ljudi, povprečna starost ob prvih simptomih pa je 28 let, so sporočili iz društva revmatikov.

Povprečen čas od prvih simptomov do postavitve diagnoze je v Sloveniji 7,7 let. V zadnjih letih se zaradi napredka stroke in boljšega prepoznavanja simptomov to obdobje sicer skrajšuje, vendar je to potrebno še izboljšati, saj je hitro zdravljenje zelo pomembno, dodajajo.

Med anketiranimi bolniki, starejšimi od 50 let. je bilo takih, pri katerih je od simptomov do diagnoze minilo več kot sedem let, kar 44 odstotkov. Pri mlajših od 50 let pa je bilo takih 16 odstotkov. Zelo pomembno je tudi, da so oboleli čim prej napoteni k revmatologu. Več kot polovica (kar 51,3 odstotka) jih je bila od splošnega zdravnika najprej napotena k ortopedu, neposredno k revmatologu pa je bilo napotenih 27,6 odstotka vprašanih.

Predstojnik oddelka za revmatologijo ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra Matija Tomšič je poudaril, da gre pri spondiloartritisih za napredujoče bolezni in če diagnoza in ustrezno zdravljenje nista pravočasna, lahko pride do nepovratnih sprememb hrbtenice in drugih sklepov.

O tej skupini bolezni v javnosti ni pravih informacij, zato Društvo revmatikov Slovenije izvaja kampanjo ozaveščanja, ki je namenjena mlajši populaciji in s katero želijo predstaviti problematiko teh bolezni. (sta)

revma

Slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen