Britanska kraljica predstavila program vlade z obsežno reformo pokojninskega sistema

0

Britanska kraljica Elizabeta II. je danes v parlamentu predstavila program vlade do parlamentarnih volitev maja prihodnje leto. V tradicionalnem govoru, ki ga je napisala vlada, je nanizala 11 predlogov zakonov, med drugim obsežno reformo pokojninskega sistema in uvedbo plačila za plastične vrečke.

“Moja vlada se bo osredotočila na reformo pokojnin,” je naznanila kraljica, ki je prebrala zakonodajni program vlade konservativnega premiera Davida Camerona, ki vodi koalicijsko vlado z liberalnimi demokrati.

Predlog zakona med drugim predvideva, da bo mogoče naenkrat prevzeti celoten pokojninski znesek. Drug predlog omogoča uslužbencem vplačevanje v skupne pokojninske sklade, ki bi jih delili z drugimi delavci, poroča britanski BBC.

Kraljica je poleg tega poudarila, da si bo vlada prizadevala zmanjšati davke in tako okrepiti finančno varnost, zahvaljujoč čemur bi lahko Velika Britanija postala “najbolj privlačen prostor za sklepanje poslov”.

Vlada želi tudi uvesti strožje kazni za delodajalce, ki ne bodo izplačevali minimalne plače, je dodala.

Z oktobrom 2015 bodo v državi uvedli plačilo za plastične vrečke – kupci bodo morali zanjo odšteti pet penijev (šest centov). S tem ukrepom želi vlada omejiti njihovo uporabo in zaščititi okolje, je pojasnila kraljica.

Med predvidenimi socialnimi ukrepi vlade je predlog zakona za boj proti modernemu suženjstvu in okrepitev pomoči žrtvam.

Na področju zunanje politike pa si bo vlada v zadnjem letu mandata prizadevala za izboljšanje humanitarnih razmer v Siriji, zmanjšanje nasilja in politični dogovor, je napovedala Elizabeta II. London si želi tudi stabilnih odnosov med Ukrajino in Rusijo, je dejala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Malo pred koncem govora je dogajanje zmotil hrup v dvorani lordske zbornice. Šlo je za enega od kraljičinih pažev, zadolženih za nošenje njene vlečke, ki je omedlel. Fanta so odpeljali iz parlamenta in se počuti dobro, so sporočili v parlamentu.

Kraljičinemu govoru je sledila razprava, v kateri je lahko vlada podrobneje predstavila svoje načrte.

Elizabeta II. je v parlament prispela v povsem novi kočiji, vredni skoraj 3,5 milijona evrov. Kočija vsebuje več kot 100 neprecenljivih kosov iz britanske zgodovine. Že drugo leto zapored sta kraljico v parlamentu spremljala prestolonaslednik, princ Charles in njegova soproga Camilla. (sta)

elizabeta druga

Elizabeta II.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen