Ban Ki Moon za embargo na orožje za Sirijo

0

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je danes Varnostni svet Združenih narodov pozval, naj uvede embargo na orožje za Sirijo. Ob tem je sosede Sirije pozval, naj ustavijo dotok orožja preko sirske meje.

“Ključna je zajezitev dotoka orožja, ki se zliva v državo,” je v govoru o državljanski vojni v Siriji dejal Ban. “Neodgovorno je, da tuje sile in skupine še naprej nudijo vojaško podporo stranem v Siriji, ki so odgovorne za grozodejstva,” je dodal.

VS ZN, ki je že vse od začetka konflikta razdeljen glede Sirije, je pozval, naj uvede embargo na orožje. “Če bodo delitve v VS še naprej preprečevale tak korak, pozivam države, naj to naredijo same,” je dejal.

“Sirske sosede bi morale uvesti strogo prepoved uporabe svojih kopenskih meja in zračnega prostora za dotok in tihotapljenje orožja v Sirijo,” je pozval generalni sekretar.

Rusija je v VS ZN z vetom blokirala štiri resolucije o Siriji, ki jih je predlagal Zahod, s čimer je zaščitila režim v Damasku in preprečila končanje vojne in dostavo pomoči.

Ban je danes predstavil načrt v šestih točkah, ki predvideva “načelen in celovit način v smeri mednarodne akcije”, vsebuje pa tudi poziv k takojšnji ustavitvi nasilja in prost dostop humanitarni pomoči.

Generalni sekretar svetovne organizacije je še dejal, da nedavne predsedniške volitve, na katerih je sirski predsednik Bašar al Asad dobil nov mandat, niso izpolnile niti minimalnih standardov verodostojnega glasovanja. Ob tem je napovedal, da bo kmalu imenoval novega odposlanca za Sirijo, ki pa “ne bo imel čarobne paličice”. Prejšnji odposlanec Lakhdar Brahimi je odstopil maja.(sta)

ban-ki-mun

Ban Ki Moon

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen