Vladimir Putin je zahteval takojšen konec “kaznovalne operacije” v Ukrajini

0

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes zahteval takojšen konec “kaznovalne operacije” ukrajinske vojske na vzhodu Ukrajine, kjer bi spopadi za nadzor nad letališčem v Donecku po navedbah separatistov lahko terjali do 100 življenj.

Putin je v telefonskem pogovoru z italijanskim premierom Matteom Renzijem pozval tudi k začetku dialoga med Kijevom in predstavniki jugovzhodnih regij, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili v Kremlju.

H takojšnjemu končanju nasilja je pred tem pozval tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Po njegovih besedah je prva naloga oblasti v Kijevu takojšen konec uporabe vojske proti prebivalstvu, kar bo predstavljalo tudi prvi preizkus zanje po nedeljskih predsedniških volitvah. Poudaril je tudi, da morajo vse strani ustaviti vsakršno nasilje.

Ukrajinska vojska je v ponedeljek sprožila operacijo za ponovno zavzetje letališču v Donecku, ki so ga separatisti brez nasilja zavzeli v noči na ponedeljek. Po navedbah predstavnika samooklicanih oblasti Denisa Pušilina bi lahko spopadi za letališče terjali do 100 mrtvih, med njimi do 50 civilistov.

Lavrov je danes povedal še, da obisk novega ukrajinskega predsednika Petra Porošenka v Rusiji ni na dnevnem redu, o njem pa po njegovih besedah niti ne razpravljajo, ne po diplomatskih ne po kakih drugih kanalih. Bi pa Rusija bila zanj, če bi videla, da bi bil v interesu vseh Ukrajincev.

Neposredni pogovori z Rusijo očitno niso niti v interesu vseh v Kijevu. Porošenko je v ponedeljek izjavil, da bi bila priložnost za srečanje s Putinom dobrodošla in da bi tovrstne pogovore lahko organizirali do sredine prihodnjega meseca.

A ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je danes dejal, da Kijev Moskvi ne zaupa dovolj, da bi bil z njo pripravljen začeti neposredna pogajanja za končanje krvavega upora na vzhodu Ukrajine. “V trenutnih razmerah so dvostranska pogajanja brez navzočnosti ZDA in EU nemogoča,” je Jacenjuk poudaril na seji vlade. “Če z njimi za mizo sedeš sam, te bodo zagotovo ogoljufali,” je poudaril po poročanju AFP.

Ukrajina in Rusija sta ob posredovanju EU in ZDA aprila v Ženevi vodili pogajanja, na njih pa so dosegli dogovor, da bodo skušali ustaviti upor. Tako ruska kot ukrajinska stran sta ta dogovor prekršili že v nekaj dneh. (sta)

vladimir putin zuga

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen