V Siriji napadli konvoj inšpektorjev za kemično orožje

0

Inšpektorji za kemično orožje in uslužbenci Združenih narodov v Siriji so bili napadeni, a so incident prestali nepoškodovani in so se že vrnili v svojo bazo, so danes sporočili iz Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Sirsko zunanje ministrstvo je pred tem trdilo, da so bili inšpektorji ugrabljeni.

“Vsi člani ekipe so na varnem in se vračajo nazaj v svojo bazo,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik OPCW Michael Luhan. Po besedah Luhana so ekipo napadli, zaradi varnostnih razlogov pa ni želel razkriti podrobnosti.

Sirsko zunanje ministrstvo je pred tem sporočilo, da je bilo v provinci Hama v osrednji Siriji ugrabljenih šest inšpektorjev, ki preiskujejo napade s kemičnim orožjem, ob njih pa še pet sirskih voznikov.

Ekipa preiskuje očitke, da je sirska vlada prejšnji mesec uporabila kemično orožje oziroma klor v vasi pod nadzorom opozicijskih upornikov v provinci Hama. Sirske oblasti so se sicer v okviru dogovora med ZDA in Rusijo lani zavezale, da bodo uničile vse svoje zaloge kemičnega orožja.

Do napada na inšpektorje je prišlo, ko je ekipa potovala iz kraja Tebet al Imam pod nadzorom vladnih sil v vas Kafr Zaita, domnevno prizorišče kemičnega napada. (sta)

kemicno orozje

Sirsko kemično orožje

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen