V Brdih se konec tedna začenja Praznik češenj

1

Letošnji praznik češenj, ki se z večjimi in tradicionalnimi prireditvami začenja konec tega tedna, bo vrhunec doživel prvi junijski vikend. Tedaj bodo obiskovalcem poleg tradicionalnih dogodkov v velikih količinah na voljo tudi češnje, ki jih bodo lahko kupili na stojnicah pridelovalcev po celotnih Goriških Brdih in odnesli s seboj.

Ob koncu tedna tako pripravljajo najprej Dan odprtih kleti, ki bo tudi letos potekal dva dni. Vrata svojih vinskih hramov bo odprlo 22 vinarjev iz Brd, nekateri med njimi bodo obiskovalcem ponudili tudi tradicionalne briške jedi.

Sicer pa bo prav kulinarika po besedah direktorice Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Ariane B. Suhadolnik močno zaznamovala letošnji Praznik češenj: “Obiskovalcem bodo namesto čevapčičev in pleskavic na voljo tipične briške jedi in kaj lahko se zgodi, da jim ponudimo tudi pravo briško pleskavico.”

Sobotno dogajanje bo zaznamoval tradicionalni Maraton češenj, na katerem ponovno pričakujejo okrog 1000 udeležencev, rekreativnim pohodnikom pa je v nedeljo namenjen pohod Od češnje do češnje. V nedeljo pripravljajo tudi dobrodelno druženje Ob češnji in nogometni žogi, na katerem pričakujejo številne znane slovenske športnike in druge znane osebnosti. Sobotno dogajanje pa zaokrožuje turnir trojk v odbojki na mivki.

Prihodnji konec tedna pa bo potekal tudi občinski praznik Občine Brda, ki ga bo v petek zaznamovala slavnostna seja s podelitvijo letošnjih občinskih priznanj. Dogajanje se bo nadaljevalo v soboto z osrednjo prireditvijo briška poroka in nedeljo s tradicionalnim sprevodom kmečkih voz, med katerimi bo strokovna komisija izbrala najlepše tri in jih nagradila.

Med letošnjimi novostmi je tekmovanje briških šolarjev v poznavanju češenj, izbira največje češnje in razstava češenj. Prihodnji konec tedna bodo razrezali češnjevo pito velikanko, poskrbljeno pa bo tudi za zabavo najmlajših.

Seveda pa ob vseh prireditvah tudi letos ne bo manjkalo češenj, ki jih bodo pridelovalci ponujali na stojnicah po celotnih Goriških Brdih. (sta)

cesnje listi

Število komentarjev: 1
  1. črešne pravi

    tanartaburše

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen