Poziv za subvencije za zaposlovanje mladih Prvi izziv

0

Zavod za zaposlovanje bo danes objavil povabilo za vključitev v program subvencioniranja zaposlovanja mladih Prvi izziv 2014. V tem povabilu bo na voljo pet milijonov evrov, predvidena pa je zaposlitev 700 mladih. V celotnem programu, ki je del programa Jamstvo za mlade, bo v dveh letih na voljo 20,7 milijona evrov za okoli 3100 zaposlitev.

Program je namenjen spodbujanju brezposelnih, starih do 29 let, ki so na zavod prijavljeni vsaj šest mesecev. Program velja za prijavljene na zavodu v kohezijski regiji Vzhodna Slovenija, prav tako lahko sodelujejo delodajalci (pravne in fizične osebe) s sedežem v tem delu države, ki izpolnjujejo tudi druge pogoje.

Subvencija znaša 7250 evrov za zaposlitev osebe za trimesečno poskusno delo in 12-mesečno zaposlitev, torej skupno za 15 mesecev, izplačana pa bo v dveh delih.

Prek danes objavljenega poziva bo na voljo pet milijonov evrov za subvencije za 700 zaposlitev. Celoten program daje v dveletnem obdobju na voljo 20,7 milijona evrov, od tega 9,2 milijona evrov iz Pobude EU za zaposlovanje in 11,5 milijona evrov sredstev evropskega socialnega sklada iz prihodnje finančne perspektive (9,2 milijona evrov EU del in 2,3 milijona evrov slovenski del). Skupno nameravajo subvencionirati okoli 3100 zaposlitev.

“Pričakujemo, da se bodo delodajalci prijavili in da bomo v čim krajšem času realizirali teh prvih 700 zaposlitev mladih na vzhodu Slovenije,” je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki opravlja tekoče posle, Anja Kopač Mrak.

Upa, da bodo čim prej pripravljeni potrebni dokumenti za črpanje sredstev iz nove perspektive – prvih pet milijonov evrov je vlada zagotovila s prerazporeditvijo – in da bodo lahko kmalu nadaljevali z razpisi iz tega programa. Pričakuje dober odziv delodajalcev; če odziva ne bo, bodo pripravili spremembe programa.

V luči stečaja Aha Mure in stanja v vzhodnem delu Slovenije je ministrica dejala, da bo v torek obiskala murskosoboško območno enoto zavoda in druge akterje ter se pogovorila o njihovih pričakovanjih, in napovedala možnost prerazporeditve sredstev. Pogledali bodo tudi možnosti na drugih področjih, kot sta kmetijstvo in gospodarstvo.

Na podlagi zakona o Pomurju je nastalo že več dobrih rešitev, predvsem pa je treba združiti različne iniciative v regiji, je dodala. (sta)

mladi in delo

Slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen