Eva Irgl podala ovadbo zoper šefa SDV Ivana Eržena

2

Poslanka v Državnem zboru Eva Irgl je na včerajšnji novinarski konferenci podala ovadbo zoper Ivana Eržena, zadnjega načelnika SDV, zaradi uničevanja arhivskega in dokumentarnega gradiva.

Poslanka Irgl je naprej povedala: »Minister za kulturo dr. Uroš Grilc je 7. 3. 2014 na vrhovno državno tožilstvo in na upravo kriminalistične policije prijavil sum protipravnega uničenja dokumentarnega in arhivskega gradiva nekdanje SDV, vendar zoper neznanega storilca.« Poudarila je, da »gre za evidentno zavajanje javnoti, saj so odgovorne osebe za uničenje arhivskega agradiva, znane. Minister bi preiskavo lahko že jasno usmeril  v določene osebe, če bi obstajala iskrena volja za ta kulturni genocid.« Zato je poslanka Irgl rekla: »Vložila bom  kazensko ovadbo zoper konkretne osebe, ki so sodelovale pri uničenju gradiva. To je bil Ivan Eržen, zadnji načelnik SDV, tj. tajne politične policije. Želim, da organi pregona preučijo, ali obstajajo znaki kaznivega dejanja po takratnem kazenskem zakoniku.« Pri tem je navedla 191., 193., 211. in 230. člen.

Poslanka Eva Irgl je pojasnila: »Ivan Eržen je 7. 3. 1990, natanko mesec dni pred prvimi demokratičnimi volitvami v Republiki Sloveniji, izdal obvezno navodilo, po katerem je bilo uničenih približno 80 odstotkov arhivskega in dokumentarnega gradiva SDV. To uničevanje je potekalo etapno. Prvo se je začelo že delno 1967, potem 1989, masovno pa se je zgodilo 1990.« Po tedanji zakonodaji naj bi se uničevalo gradivo, ki ni predstavljalo vrednosti za varnost države in njeno ozemeljsko celovitost. »Ohraniti bi se morali delovni dosjeji, ki pa jih ne boste našli nikjer. To ni služilo državni varnosti in obveščevalnim nalogam, ampak tudi drugim namenom,« je pojasnila Irglova. Pri tem je izpostavila tudi odločbo vrhovnega sodišča iz leta 2002, ki je izpostavilo, da je SDV tudi sama izvajala, konstruirala, izzivala dejanja; žrtve takšne aktivnosti pa v obdobju takratnega režima niso mogle razkriti konstruktov Udbe in zahtevati rehabilitacije.

Zato je poslanka Eva Irgl povedala še: Prvič. Obstaja sum, da se je dokumentarno gradivo uničevalo z namenom uničevanja dokazov, ki so služila tudi kriminalnim dejvnostim, kršenju človekovih pravic in ohranjanju totalitarnega režima. Drugič. Obstaja utemeljen sum, da se je gradivo uničevalo na podlagi obveznega navodila Ivana Eržena. Tretjič. Takšno uničevanje arhivov je bilo v nasprotju s tedaj veljavno zakonodajo o hranjenju dokumentarnega gradiva. Zato obstaja utemeljen sum o prekoračitvi uradnih poooblastil. Četrtič. Obstaja dum, da se je uničevalo celo v večjem obsegu, kot je bilo naročeno z nezakonitim obveznim navodilom Ivana Eržena.

Poslanka Eva Irgl je zato dejala: »Zato bom na vrhovno državno tožilstvo in upravo kriminalistične policije vložila ovadbo zaradi suma vrste kaznivih dejanj pri uničevanju arhivskega in dokumentarnega gradiva zoper Ivana Eržena.«

O koncu je povedala še, da se bo to temo obravnavalo tudi na Komisiji za peticije, čloovekove pravice in enake možnosti, ki bo potekala danes ob 19.10 uri, kamor je predsednica komisije Eva Irgl povabila tudi Ivana Eržena in tedanje vodilne politike, med njimi Milana Kučana.

eva irgl9

Št. komentarjev: 2
  1. pa kaj vam je pravi

    desničarji? Preganjate ljudi, ki so delovali v neki drugi državi, v nekem drugem političnem sistemu, delovali so v državi, kjer je veljala drugačna zakonodaja. Ta država se je imenovala Samoupravna federativna republika Jugoslavija. Danes pa živimo v Republiki Sloveniji.

  2. Zlobni pravi

    To početje so odobravali vsi po vrsti, torej je bilo čisto legitimno in skladno s tedanjo prakso.
    Upam, da bodo tudi sedanji poslanci pospravili za seboj in se izognili zgodovinski sramoti. 🙂

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen