V Mariboru iščejo najboljšo neobjavljeno slovensko pesem

0

V Mariboru bo danes potekal finale pesniškega turnirja Založbe Pivec, na katerem bodo že 14. leto zapored izbirali najboljšo neobjavljeno slovensko pesem. Za naziv viteza oziroma vitezinje poezije se bo potegovalo 12 literatov, literarni gostji pa bosta lanska vitezinja poezije Lucija Mlinarič in vitezinja poezije 2002 Erika Vouk.

V začetku letošnjega leta je bil objavljen natečaj, na katerega je prispelo 132 pesmi. Strokovna komisija je izbrala 24 najboljših in njihovi avtorji so se za 12 mest v finalu pomerili na dveh polfinalnih turnirjih, ki sta bila letos na Škrabčevi domačiji v Hrovači in na Negovskem gradu.

Na vsakem je strokovna žirija izbrala štiri finaliste, po dva pa občinstvo z glasovanjem. Nastop na današnjem finalu so si tako zagotovili David Bandelj, Cvetka Bevc, Lidija Brezavšček, Gregor Grešak, Nuša Ilovar, Andrejka Jereb, Jernej Kusterle, Silvana Orel Kos, Vesna Šare, Katjuša Trampuž, Karmen Vidmar in Milan Žniderič.

Ti se bodo z interpretacijo pesmi danes ob 19. uri v Kazinski dvorani SNG Maribor pomerili za naziv vitez oziroma vitezinja poezije 2014, ki ga bo razglasila strokovna žirija v sestavi Borut Gombač, Irena Novak Popov in Zoran Pevec. Svojega zmagovalca oziroma zmagovalko bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo.

Pesniški turnir so začeli prirejati leta 2001 na pobudo Zore A. Jurič, ki je idejo za tovrstno prireditev povzela po romanu Marpurgi mariborske literarne zgodovinarke in pisateljice Zlate Vokač Medic. V njem je opisan srednjeveški viteški pesniški turnir na največjem štajerskem gradu Riegersburg.

Prvih sedem let je bil turnir vezan na Maribor, v letu 2008 pa se je razširil po vsej Sloveniji. Od leta 2011 ima nadgradnjo v Evropskem pesniškem turnirju, ki poteka jeseni.

Pesniški turnir sodi v okvir 17. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, ki se sicer uradno začenjajo v ponedeljek. Njihova osrednja tema so tabuji v literaturi, ki se jih na nek način loteva tudi pesniški turnir. “S poezijo bomo premagovali tabu, da ni nič več svetega. Poezija je morda tisto polje, ki še brani, da je nekaj svetega, nekaj presežnega,” je pojasnila Zora A. Jurič. (sta)

pero

Slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen