Ženske z močnejšo postavo s tožbo proti modnemu oblikovalcu Karlu Lagerfeldu

0

Francosko združenje, ki se bori za pravice žensk z močnejšo postavo, je vložilo uradno tožbo proti modnemu oblikovalcu Karlu Lagerfeldu zaradi njegovih izjav, da si nihče ne želi gledati okroglih manekenk na modnih pistah.

Pred slabima dvema letoma ustanovljeno združenje “Lepe, zaobljene, seksi in zadovoljne s tem” je tožbo vložilo v torek v uradu tožilca v kraju Saintes na zahodu Francije. Zvezdi visoke mode očitajo “obrekljive in diskriminatorne izjave”, je pojasnila predsednica združenja Betty Aubriere.

Lagerfeld, prvo ime francoske modne hiše Chanel, je sicer pred več kot desetletjem sam shujšal za 42 kilogramov in je o tej izkušnji napisal knjigo. Morda tudi zato precej pogosto kritizira ljudi s prekomerno težo in zagovarja vitkost, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Izjava, da “nihče ne želi gledati okroglih žensk na modni pisti”, je zapisana v nedavno objavljeni knjigi The world according to Karl (Svet, kot ga vidi Karl), v kateri so zbrani nekateri od njegovih najbolj znanih citatov. Ta mesec jo je ponovil še na televiziji in obenem menil, da je francoski zdravstveni sistem v težavah zaradi “vseh bolezni, ki jih dobijo predebeli ljudje”.

V omenjeni knjigi je sicer med drugim mogoče prebrati tudi Lagerfeldovo izjavo, da so “debele ženske, ki sedijo pred televizijami z vrečkami čipsa, tiste, ki pravijo, da so suhe manekenke ogabne”, še piše AFP.

Aubrierejeva meni, da morajo znane osebnosti prenehati s tovrstnimi “žalitvami”. “Site smo tega. Mnoga mlada dekleta so negotova in jim je grozno poslušati takšne komentarje (…) Danes je on tisti, ki žali, kdo pa bo jutri?” je pojasnila odločitev za vložitev tožbe. (sta)

zenske debele(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen