Slovenija in Rusija za krepitev gospodarskega sodelovanja

1

Slovenija in Rusija za krepitev gospodarskega sodelovanja

V Moskvi je danes potekalo zasedanje medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki sta ga vodila minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov. Tako Moskva kot Ljubljana podpirata krepitev gospodarskega sodelovanja.

Medvladna komisija je pregledala trenutno gospodarsko sodelovanje med državama, opredelila perspektivna področja za njegov nadaljnji razvoj in dogovorila seznam skupnih pomembnejših projektov med državama. Ob koncu zasedanja komisije sta ministra tudi podpisala protokol zasedanja s programom za izvajanje medvladnega memoranduma o pomembnejših projektih za povečanje dvostranskega gospodarskega sodelovanja.

Ministra sta se sicer na dvostranskem pogovoru zavzela za nadaljnjo krepitev sodelovanja med državama na različnih področjih, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Erjavec in Nikiforov sta se tudi strinjala, da so dvostranski odnosi med državama v zadnjih letih dosegli zelo visoko raven, kar potrjujejo redni politični dialog na najvišji ravni in kazalci blagovne in storitvene menjave med državama.

Vodja slovenske diplomacije Erjavec je še spomnil, da je Rusija v medvladnem dokumentu mednarodni izzivi 2013 uvrščena med prioritetne trge Slovenije. Rusija je sedma trgovinska partnerica Slovenije in zavzema peto mesto po vrednosti slovenskih investicij v tujini in četrto po številu turističnih nočitev v Sloveniji.

Gospodarski odnosi predstavljajo osnovo razvoja odnosov tudi na drugih področjih. Poleg tradicionalnih področij medsebojnega sodelovanja se med državama odpirajo nove priložnosti na področju energetike in energetske učinkovitosti, gradbeništva in inženiringa, avtomobilske industrije, informacijske tehnologije in telekomunikacij ter turizma. Posebej je bilo izpostavljeno področje investicij. Slovenski zunanji minister je ruske investitorje povabil k sodelovanju pri privatizaciji v Sloveniji. Pri tem je opozoril na številne dobre projekte podjetij in možnosti skupnega investiranja v Rusiji, so še sporočili z MZZ.

Minister Erjavec bo popoldne v Moskvi obiskal razstavo dosežkov slovenskega industrijskega oblikovanja Silent Revolutions, ki je na ogled v okviru tamkajšnjega tedna oblikovanja Moscow Design Week, in slovensko-ruski poslovno-naložbeni forum, ki ga 17. oktobra v Moskvi organizira agencija Spirit Slovenija. Omenjena dogodka sta pomembna z vidika identificiranja novih poslovnih priložnosti in kontaktov, ki lahko prispevajo k poglobitvi gospodarskega sodelovanja med državama.(sta)

Николай Никифоров на брифинге по модернизации и технологическому развитию экономики России Nikolaj Nikiforov

Število komentarjev: 1
  1. MEFISTO pravi

    Nekoč bomo presenečeni izvedeli, da se je Slovenija zaradi Petrovčevega rusofilstva podarila Rusom.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen