Severna Koreja spet v svojem “elementu”; Sedaj svari pred “totalno vojno”!?

0

Severna Koreja je ZDA danes pozvala, naj končajo vojaške vaje in prenehajo z “jedrskim izsiljevanjem”. Pjongjang je ob tem posvaril pred “totalno vojno”. Do novega svarila Pjongjanga prihaja po skupnih vojaških vajah ZDA, Japonske in Južne Koreje v bližini Korejskega polotoka, ki jih je severnokorejski režim označil za “resno vojaško provokacijo”.

Komisija za nacionalno obrambo, ki jih predseduje severnokorejski voditelj Kim Jong Un, je sporočila, da mora ameriška vlada umakniti svojo politiko sovražnosti proti Severni Koreji, če želi mir na Korejskem polotoku in ameriškem ozemlju.

ZDA se morajo zavedati, “da bodo nepremišljena dejanja deležna naših povračilnih napadov in bodo vodila v totalno vojno do končnega obračuna z ZDA”, je sporočil tiskovni predstavnik komisije, ki ga povzema državna tiskovna agencija KCNA.

Komisija je tudi zahtevala, naj ZDA umaknejo sankcije proti Severni Koreji in prenehajo s “stalnim jedrskim izsiljevanjem”.

Jezo Pjongjanga naj bi spodbudile dvodnevne skupne vojaške vaje, ki so se začele v četrtek, na njih pa je sodelovala tudi ameriška letalonosilka na jedrski pogon George Washington. Severna Koreja je v petek vojaške vaje obsodila kot vojaško provokacijo in pri tem zagrozila, da bo ameriško letalonosilko “potopila v morje”.

Voditelj Kim Jong Un je sicer danes opravil ogled novozgrajenih vojaških ladij in izdal ukaz o okrepitvi mornarice, je še poročala KCNA, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP. KCNA sicer podrobnosti o številu in vrsti ladij ne navaja.

Južnokorejska predsednica Park Geun-Hye pa je ob obisku v Džakarti, kjer se je srečala z indonezijskim predsednikom Susilom Bambangom Yudhoyonom, danes opozorila, da Severna Koreja z jedrskim orožjem predstavlja “resno grožnjo” v regiji.

ZDA in Južna Koreja od Pjongjanga že dlje časa zahtevata, naj pokaže jasne zaveze, da se je pripravljen odpovedati svojemu jedrskemu programu, preden bi lahko ponovno obnovili že več let zastale šeststranske pogovore o tem spornem vprašanju. (sta)

raketa sk(fotografija je simbolična)

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen