Letalski potniški promet avgusta z 4,8% rastjo

0

Svetovni letalski potniški promet se je avgusta na letni ravni okrepil za 4,8 odstotka – na mednarodnih linijah se je povečal za 6,2 odstotka, na notranjih pa za 3,3 odstotka. K rasti sta še posebej prispevala Bližnji vzhod in azijsko-pacifiška regija, je pred dnevi objavila mednarodna zveza svetovnih letališč Airports Council International (ACI).

Direktor za ekonomsko politiko pri ACI Rafael Echevarne je dejal, da nadpovprečna rast letalskega potniškega prometa kaže na izboljšanje povpraševanja v letalstvu.

“Ker se razmere v svetovnem gospodarstvu izboljšujejo, še posebej v luči pospešitve rasti v Evropi in Severni Ameriki, bomo proti koncu leta verjetno videli močnejšo rast potniškega prometa,” je povedal Echevarne.

Optimističen je tudi glede tovornega prometa. Ta se avgusta na letni ravni po podatkih ACI praktično ni spremenil, beležil je 0,2-odstotni padec. V mednarodnem prometu je upadel za 0,1 odstotka, v domačem pa za 0,2 odstotka.

Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA) je nedavno objavilo, da se je svetovni letalski potniški promet avgusta na letni ravni okrepil za 6,8 odstotka, zasedenost potniške kabine pa je dosegla rekordnih 83,4 odstotka. Na mednarodnih linijah se je promet avgusta na letni ravni povečal za 7,5 odstotka, na notranjih pa za 5,6 odstotka. (sta)

letalo airbus

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen